open-navfaktor-logo
search
Nefunkcionalnost
McCarthy dobio određenu podršku tvrdolinijaša u 12. krugu glasanja u američkom Kongresu, ali...
Republikanac Kevin McCarthy u petak je pridobio određenu podršku desničarskih tvrdolinijaša u Zastupničkom domu američkog Kongresa koji su blokirali njegovu kandidaturu za predsjedavajućeg doma, ali izgleda da to nije bilo dovoljno da se okonča najdublja nefunkcionalnost u Kongresu od vremena od prije građanskog rata.
06.01.2023. u 21:04
get url
text

U 12-om krugu glasanja u četiri dana, najmanje deset republikanaca koji su se protivili McCarthyju glasalo je za njega u petak, u nagovještaju da se njegove šanse mogu poboljšati nakon što je ponudio na toj frakciji niz ustupaka.

Najmanje pet kolega republikanaca glasalo je, međutim, protiv njega, što znači da će i dalje vjerovatno imati manje od potrebnih glasova da osvoji čekić predsjedavajućeg.

McCarthy je predvidio napredak prije glasanja.

Optimizam nije dovoljan

- Pogledajte ovdje i vidjet ćete da neki ljudi koji su glasali protiv mene glasaju za mene - rekao je McCarthy (57) prije nego što je Dom otvorio 12. krug provizornog glasanja o njegovoj kandidaturi za čelništvo.

Uprkos njegovom optimizmu, neki republikanski zastupnici izjavili su kako ne očekuju da će prikupiti dovoljno glasova od 20 tvrdolinijaša kako bi osigurao većinu koja mu je do sada izmicala.

- Još uvijek imamo puteve - izjavio je novinarima kasno u četvrtak republikanski predstavnik Ralph Norman, McCarthyjev protivnik.

Slabiji učinak republikanaca nego što se očekivalo na novembarskim izborima na sredini mandata ostavio im je tjesnu većinu od 222 naprema 212 zastupnika, i daje veliku moć 20 desničarskih tvrdolinijaša koji se protive McCarthyjevom vodstvu.

Oni su kritikovali McCarthyja, koji je predvodio republikance u Zastupničkom domu od 2019., optužujući ga da je blag i previše otvoren za kompromis s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim demokratama, koji također kontroliraju američki Senat.

Prisiljavanje vlade da smanji potrošnju

McCarthy je već pristao da ograniči svoj utjecaj i učinio ga je ranjivim na nove izazove čelništvu. Neki od tvrdolinijaša kažu da žele lidera koji će biti spreman da prisili vladu da smanji potrošnju.

To povećava mogućnost da dvije strane neće uspjeti postići dogovor kada se savezna vlada suoči s ograničenjem duga od 31,4 triliona (hiljadu milijardi) dolara ove godine. Nedostatak dogovora ili čak dugi zastoj rizikuje neizvršenje obaveza koje bi uzdrmalo globalnu ekonomiju.

Veći broj glavnih republikanaca koji podržavaju McCarthyja strahuju od manevara tvrdolinijaša - kao što je nominiranje malo poznatih članova, pa čak i republikanca Donalda Trumpa za tu ulogu - prikazuje ih kao nesposobne da vladaju.

Od 20 republikanaca koji su glasali protiv McCarthyja, 14 je primilo doprinose za kampanju u ukupnom iznosu od 120.000 dolara prije poluizbora od grupe za prikupljanje sredstava koju je kontrolisao McCarthy većinskog odbora, pokazuju savezni podaci, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.