open-navfaktor-logo
search
Gostovanje Armeniji
Meč istine za Zmajeve: Ako žele na EP u Yerevanu nemaju pravo na kiks
Došli smo da pobijedimo kako bismo ostali u utrci za drugo mjesto, poručio Prosinečki
08.09.2019. u 07:55
get url
text

Više nemamo pravo na kiks i pritiska će uvijek biti. Ovom rečenicom Robert Prosinečki, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, najavio je duel protiv Lihtenštajna kojeg smo riješili u svoju korist sa 5:0.

Ista rečenica može poslužiti i kao najava današnjeg duela protiv Armenije, koji će Zmajevi igrati u 6. kolu kvalifikacija za EURO 2020, od 15 sati u Yerevanu.

Naš tim, ako kroz kvalifikacije želi na EP, danas jednostavno mora slaviti. Jer, svaki drugi rezultat praktično bi znači i oproštaj od borbe za jedno od prva dva mjesta koja direktno vode na završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

A da posao neće biti nimalo lagan svjestan je i selektor. Mučili smo se protiv Armenije i u prvom meču na Grbavici, a naš rival prije tri dana "pokazao je zube" Italijanima. Istina, na kraju je poražen sa 1:3, ali ko zna šta bi bilo da u sudijskoj nadoknadi prvog dijela kod rezultata 1:1 nije isključen Alexander Karapetyan.

- U prvom susretu smo pobijedili 2:1, ali i tad su nam Armenci stvarali probleme kroz polukontre i kontre. Oni to veoma dobro rade. Dobra su reprezentacija što su pokazali u utakmicama protiv Italije i Grčke. Gledali smo ih, a da li će biti kod njih nekih promjena to ćemo vidjeti. Uglavnom pomak u njihovoj igri je evidentan. Mi nemamo više pravo na grešku. Neće biti lagana utakmica za nas, ali smo došli da pobijedimo kako bismo ostali u utrci za drugo mjesto - istakao je Prosinečki.

Selektor BiH protiv Lihtenštajna nije mogao računati na Zorana Kvržića i Elvisa Sarića, a u prvom poluvremenu povrijedio se i Toni Šunjić, koji nije uspio zaliječiti povredu zadnje lože.

Njegovim izostankom vjerovatno je riješena jedna dilema oko sastava. U paru sa Ervinom Zukanovićem na stoperskoj poziciji po svemu sudeći zaigrat će Ermin Bičakčić (također imao problema sa povredom, ali se oporavio). Zadnju liniju trebali bi kompletirati Darko Todorović (desno) i Sead Kolašinac (lijevo).

Na golu će biti Ibrahim Šehić, a "gužva" je u veznom redu. Miralem Pjanić je "siguran", a uz njega najvjerovatnije će zaigrati Muhamed Bešić i Amer Gojak. Priliku "čekaju" i Rade Krunić, te Gojko Cimirot. 

Edin Višća će, po običaju, zaigrati na poziciji desnog krila, dok bi na lijevom krilu umjesto Denija Miloševića, startera protiv Lihtenštajna, trebao uskočiti Haris Duljević. Naravno, mjesto u vrhu napada rezervisano je za najboljeg igrača BiH Edina Džeku.

Mogući sastav BiH: Šehić, Todorović, Bičakčić, Zukanović, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Gojak, Višća, Duljević, Džeko. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.