navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Opći trend u svijetu

Medicina ima odgovor zašto od koronavirusa mnogo više umiru muškarci

Tokom cijelog toka pandemije koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine od posljedica ove zarazne bolesti mnogo više umrlih je među muškarcima. To nije specifičnost FBiH, već opći trend u svijetu.

Objavljeno: 22.10.2020. u 17:55
get url
text

Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je umrlo 456 muškaraca i 226 žena. Zašto se to dešava, ljetos je u razgovoru za Faktor objasnila epidemiologinja Alma Bungur, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Epidemiologinja Bungur objašnjava: Zašto od koronavirusa u većem broju umiru muškarci?

- Ne mislim da je to slučajno. Što se tiče zaraženosti, žene imaju istu ulogu u društvu, jednako su opterećene, samim tim i izložene zarazi. Kad govorimo o većem broju umrlih u muškoj populaciji, medicina ima objašnjenje za to. Recimo, uvijek će nakon rođenja ženska beba prije preživjeti riziko faktore od muške. Tu se radi o hormonskim procesima kod žena kojih nemaju muškarci. Također, kod muškaraca je u pravilu izraženiji komorbiditet, znači imaju pridružena oboljenja uz glavnu bolest u značajnijoj mjeri od žena – objašnjava Bungur.