navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turski grad Sakarya

Medicinske sestre maskirane u likove iz crtanih filmova uveseljavaju djecu

Odlazak kod ljekara može biti iznimno stresan za svakoga, naročito djecu. Toga su svjesne i medicinske sestre Odjela za dječije bolesti bolnice u Sakaryi, u Republici Turskoj, koje se prerušavaju u likove iz crtanih filmova i tako nastoje pomoći djeci da što lakše prebrode liječenje.

Objavljeno: 17.04.2022. u 19:04
get url
text

Medicinske sestre su odlučile pokrenuti niz aktivnosti kako bi oraspoložile djecu koja ostaju u bolnici i pomogle im da prebrode strahove.

Medicinske sestre oblače kostime "Else" i "Snjeguljice", ali i klovna te u dječije sobe ulaze uz muziku i pjesmu. Djeca se zabavljaju, a medicinske sestre im pružaju liječenje, ali i ujedno stiču njihovo povjerenje.

Pozitivne reakcije stižu kako od djece, tako i roditelja, a mini dostupna je i mini igraonica za djecu.

Pomoćnica direktora bolnice Filiz Kuni u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekla je kako je nivo stresa kod djece manji, jer ih dočekuje nasmijano lice.

Kuni je rekla kako su djeca veoma dobro reagovala na ovaj projekt, te da su se brže navikla na medicinske sestre i ljekare. Pozitivne reakcije pružaju i članovi porodica, a mnogi od njih i nakon što mališani završe s terapijom, dolaze da zahvale medicinskom osoblju.

Medicinska sestra Funda Oyuncakci rekla je kako se maskiraju u kostime raznih likova iz crtanih filmova i tako liječe djecu.

- Primjećujemo da je bol, strah i plakanje mnogo manje kod djece. Naši pacijenti i medicinske sestre ostvaruju kontakt i veoma dobro se slažu. Djeca se lakše adaptiraju na terapiju - rekla je Oyuncakci.

Medicinska sestra Serap Fidan oblači kostim "Else" i kaže kako se djeca veoma dobro zabavljaju.

- Dobijamo dobre povratne informacije. Sretni smo, vole nas, a i ja se zabavljam. Mnogo ih volim i u njihovim očima ja sam princeza. Nisu me ranije voljeli, sad me grle. Više ne plaču, vjeruju mi. Pošto mi vjeruju, čak i kad ih boli, to ne otkrivaju toliko kao ranije, jer znaju da im neću nauditi - rekla je ona.

Medicinska sestra Gizem Yalcin oblači kostim klauna i kazala je kako su se ranije djeca veoma plašila kad medicinsko osoblje ulazi u sobu.

Yalcin je dodala kako djeca drugačije reaguju kad u sobu ulazi lik iz crtanih filmova kojeg vole.

- Sad bolje reaguju, sretniji su. Dopuštaju nam da dajemo terapiju. Ovo je bolje za njih, ali i za nas. Mnogo lakše možemo davati terapiju. Planiramo nastaviti s projektom. Zabavljaju se i oni i mi - rekla je Yalcin.

Hatice Sefik, majka Cinar Efea, kazala je kako su veoma sretni dobijenom pažnjom i lijepim iznenađenjem za djecu.

Gulsen Meyda petogodišnju kćerku u bolnicu je dovela zbog epilepsije. Dodala je kako kćerka nije dozvoljavala osoblju da joj se ranije približi, a sada se mnogo manje plaši.

"Drago joj je kad vidi likove iz crtanih fimova koje voli. Njen najdraži lik je 'Elsa'. Ranije se mngoo plašila, nije im se približavala, ali zbog pažnje i pristupa medicinskog osoblja, pobijedila je strah. Ovo je veliki uspjeh za mene. Veoma smo zadovoljni, hvala im", rekla je Meyda.