open-navfaktor-logo
search
Uputili dopis
Medicinski fakultet u Sarajevu: Pored svojih, imamo 1.000 studenata drugih fakulteta, a nismo dobili ni marku
Medicinski fakultet u Sarajevu oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navode kako su drugim fakultetima medicinske grupacije koji se obrazuju na Medicinskom fakultetu poslali dopis u kojem traže da izmire finansijske troškove obrazovanja tih studenata.
22.09.2020. u 16:28
get url
text

Saopćenje Medicinskog fakulteta u nastavku prenosimo u cijelosti:

Nastavno osoblje i svi drugi uposlenici Medicinskog fakulteta u Sarajevu tradicionalno – od osnivanja svih tih drugih fakulteta - izvode nastavu za studente drugih fakulteta za predmete i oblasti u kojima je Medicinski fakultet matičan.

Najveći obim izvedene nastave je na drugim fakultetima medicinske grupacije: Stomatološkom, Farmaceutskom i Fakultetu zdravstvenih studija; udio nastave u ukupnom fondu sati a prema broju studenata je slijedeći: za Stomatološki fakultet oko 30 posto nastave (oko 500 studenata, oko 3.600 sati nastave); Farmaceutski fakultet oko 17 posto (120 studenata, 900 sati nastave); Fakultet zdravstvenih studija 20 posto nastave (270 studenata, 1.500 sati nastave).

Dakle, radi se o najmanje 900 studenata ovih drugih fakulteta koje educiraju naši nastavnici i koji borave u našim prostorima, što je dodatnih 75 posto na oko 1.200 studenata medicine.

Dakle, osim svojih 1.200 studenata medicine, svake akademske godine Medicinski fakultet obrazuje još oko 1.000 studenata ovih drugih fakulteta, a sve u okviru novčanih sredstava koje Medicinski fakultet dobija samo za svoje studente.

Drugi fakulteti, bez obzira što dobivaju novac da bi educirali svoje studente u svojim prostorima, taj novac ne dijele sa Medicinskim fakultetom. Medicinski fakultet nije dobio ni jednu marku za sve troškove za izvođenje nastave za ove studente ovih fakulteta za cijelu prošlu godinu, iako je platio komunalne i materijalne troškove izazvane boravkom skoro 1.000 dodatnih studenata u svojim prostorima, i platio ostale troškove realizacije te nastave (reagensi, epruvete, izradu svih preparata koji studenti koriste i sl.), u u novije vrijeme i troškove uzrokovane primjenom protuepidemijskih mjera. Dodatni rad naših nastavnika i saradnika i ostalih uposlenika se također ne plaća.

Od Senata Univerziteta u Sarajevu ne dobijamo već godinama ni saglasnosti za neophodna nova upošljavanja, tako da postojeće nastavno osoblje izvodi preko 10.000 sati nastave za edukaciju svojih 1.200 studenta medicine, radeći prekovremeno.

Zbog ovoga Medicinski fakultet trpi dvostruku štetu: iscrpljuje vlastite materijalne resurse i time dovodi u pitanje ne samo sadašnje poslovanje, nego i vlastiti razvoj i budućnost, ali iscrpljuje i ljudske resurse. Sve to dovodi do objektivno pogoršanih uslova studiranja za studente medicine, jer nema dovoljno sredstava za praktičan rad, jer im predaju umorni, zauzeti i često nedostupni profesori, jer se njihov raspored nastave i ispita prilagođava potrebama studenata drugih fakulteta.

Kako drugi fakulteti i dalje odbijaju učešće u troškovima edukacije njihovih studenata, Medicinski fakultet im se ponovo obratio još jednim dopisom.

Kopiju dopisa Medicinskog fakulteta možete pogledati u galeriji.

{$galerijaFotografija}

Također sa Medicinskog fakulteta navode da su sličan dopis uptili i resornom ministru u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, mr. Anisu Kriviću.

Kopija dopisa Medicinskog fakulteta, 22.09.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.