open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Medicinski tehničari uhapšeni zbog ucjenjivanja kolege
Ucjenjivači su tražili da im žrtva plaća po 2.000 kuna mjesečno, jer su saznali za aferu sa jednom od pacijentica u bolnici u kojoj su bili zaposleni
19.11.2018. u 20:21
get url
text

Zbog nesvakidašnjeg slučaja iznude koji se odvijao unutar bolničkoga kruga jedne zagrebačke psihijatrijske bolnice, policija je prošle sedmice uhapsila dvojicu medicinskih tehničara G. J. (28) i F. S. (27), piše Jutarnji.hr.

Dvojica prokazanih zaposlenika bolnice svog su 26-godišnjeg kolegu iznuđivali ucjenjujući ga informacijama o njegovoj intimi. Rekli su mu da znaju kako je imao spolne odnose s jednom od pacijentica bolnice u kojoj zajedno rade. A oni su do tih saznanja došli nakon što ih je upravo ta pacijentica kontaktirala na društvenim mrežama. Prvo im je poslala poruke o njenom odnosu sa 26-godišnjakom, pa o pojedinostima koje su se odvijale u samoj bolnici, a sve je kulminiralo kada se pacijentica u virtualnom svijetu počela obraćati njihovim djevojkama.

Zbog svega gore navedenog, dvojac je odlučio kazniti svog kolegu, naložili su mu da svakoga mjeseca mora plaćati po 2.000 kuna, odnosno svakom po 1.000 kuna.

Kolege su mu ujedno uzvratili i prijetnjama, zastrašujući ga da će priču o njemu i pacijentici objaviti u svim medijima, ali prijetnje su ubrzo postale eksplicitnije i brutalnije, poput: "Polomit ćemo ti kosti. Strpat ćemo te u vreću i odnijeti na Sljeme, neće te nitko naći".

Prijetili su mu i neviđenom torturom ako bilo kome na poslu kaže nešto o njihovoj ucjeni i zahtjevima ili obavijesti policiju. U strahu za život, 26-godišnji ucijenjeni mladić prvu je ratu u iznosu od 2.000 kuna platio u oktobru. Međutim, kada je vidio da oni nemaju namjeru odustati od svog nauma nego da nastavljaju s reketom tražeći isplatu za novembar, odlučio se obratiti policiji i potražiti pomoć.

Policija je uz nalog istražnog sudije postavila klopku te označila iznuđene novčanice, a realizirala se 15. novembra kada je 26-godišnjak na parkiralištu bolnice jednom od svojih kolega predavao novac. Prvo su stavljene lisice na ruke starijem ucjenjivaču koji je došao po novac, a potom je u vrlo kratkom roku uhapšen i njegov prijatelj. Po završetku kriminalističkog istraživanja, protiv obojice su podnesene krivične prijave zbog iznude, za što im, ako im se i sudskim putem dokaže krivica, prijeti i do deset godina zatvora.

Inače, na ispitivanju u policiji i državnom odvjetništvu obojica su priznala djelo jer su "uhvaćena" na djelu. Tako je jedan od medicinskih ucjenjivača rekao da 26-godišnjaku nije prijetio nego ga je samo jednom prilikom ošamario, a sličnu je verziju ispričao i drugi osumnjičenik. Međutim, obojica su složno ustvrdila da je njihov kolega i njima i bolnici nanio neopisivu sramotu, jer je imao vezu s pacijenticom, pa su tražili bilo kakvu kompenzaciju za probleme koje im je ta pacijentica nanijela komunicirajući s njihovim djevojkama. Nakon ispitivanja u prostorijama Državnog odvjetništva, protiv obojice je zatražen istražni zatvor, ali u konačnici je sudija istrage Županijskog suda odlučio obojicu pustiti da se u daljnjem toku postupka brane sa slobode.

Na upit bolnici jesu li obaviješteni o slučaju i hoće li biti kakvih sankcija za svu trojicu učesnika iznude, za dvojicu njihovih uposlenika osumnjičenih za iznudu, ali i za uposlenika koji je imao vezu s pacijenticom, dobijen je službeni odgovor da nitko od učesnika iznude "nije uposlenik bolnice". Kako se neslužbeno saznaje, sporazumnim raskidom ugovora prekinuta je poslovna suradnja medicinskih tehničara s bolnicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.