open-navfaktor-logo
search
Posjetioci uživaju
Među najpopularnijim turističkim destinacijama u BiH: Ljepote Une i čarobni Štrbački buk
Bihać, grad smješten nedaleko od granice s Hrvatskom, na zapadu Bosne i Hercegovine, kao i rijeka Una koja protiče tim područjem, među najpoznatijim su turističkim destinacijama u zemlji.
26.08.2022. u 08:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Golubić i Lohovo, mjesta na obali rijeke Une, posjećuju brojni domaći i strani turisti, a ljepote ovog predjela zabilježio je i reporter Anadolu Agency (AA).

Mještani su zadovoljni brojem posjeta ove godine. Mnogi posjetioci uživaju u prirodnim ljepotama unskog sliva, dok nezaboravno iskustvo predstavlja rafting na Uni.

Tokom obilaska ovog predjela BiH ne treba izostaviti posjetu Štrbačkom buku, jednu od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martin Broda i Kulen-Vakufa.

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.

Prvi veliki vodopad riječnog toka Une nalazi se kod Martin Broda, naselja udaljenog 50-ak kilometara od Bihaća. Drugi veliki vodopad je Štrbački buk koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice BiH sa Hrvatskom. Štrbački buk, ustvari, čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini.

Ti prirodni vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Ljepote Une i čarobni Štrbački buk - 26. 8. 2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.