open-navfaktor-logo
search
MVPBiH
Među zaraženima koronavirusom u Kini nema bh. državljana
Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVPBiH) izjavio je da na području u Kini, koje je najviše pogođeno koronavirusom, trenutno nema državljana BiH.
29.01.2020. u 12:37
get url
text

-U tom ugroženom regionu trenutno nemamo naših državljana. Bilo je ranije, koji su međutim, desilo se, da su odsutni u ovom periodu tako da nisu u tom području koje je najugroženije i koje je pod posebnom medicinskom pažnjom kineskih vlasti - kazao je Regoje.

Naglasio je također da su predstavnici Ambasade BiH u Kini u stalnom kontaktu s našim državljanima u toj zemlji.

-U ostalim dijelovima Kine imamo izvjestan broj naših državljana. Ambasada BiH je u kontaktu s tim bh. državljanima. Naša ambasada je u stalnom kontaktu i putem društvenih mreža i putem ličnih i direktnih kontakata u Pekingu - kazao je Regoje, dodajući kako se dosad Ambasadi BiH nije obraćao niko zbog eventualnih problema u vezi s koronavirusom.

-Zasad nije bilo nikakvih problema. Niko od naših državljana koji su ili tamo ili koji su se na proputovanju eventualno zadesili u Kini, nije tražio bilo kakvu pomoć i nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom, ali svakako pratimo šta se dešava u toj zemlji, ukoliko bude potrebe da intervenišemo - rekao je Regoje.

Ponovio je da se Ambasadi BiH niko nije javljao za pomoć, ali osoblje Ambasade je u kontaktu s izvjesnim brojem državljana BiH koji žive u drugim dijelovima Kine. U Kini su od koronavirusa dosad umrle 132 osobe, a zaraženo je oko 6.000 ljudi.

Slučajevi zaraze osim u Kini, u kojoj je virus prvi put i pojavio, zabilježeni su i u Hong Kongu, Makau, Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji, Kambodži, Šri Lanki, Nepalu, Francuskoj, Kanadi, SAD-u, Australiji i Njemačkoj. Prema posljednjim informacijama, u svijetu je dosad koronavirusom zaraženo ukupno 9.239 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.