open-navfaktor-logo
search
Favoriziranje vlasti
Međunarodni posmatrači: Izbore u Srbiji obilježili nejednaki uvjeti za njihove učesnike
Međunarodni posmatrači ocijenili su kako su jučerašnje parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji obilježili nejednaki uvjeti za učesnike izbora, koji su posljedica favoriziranja predstavnika vlasti od većine medija.
04.04.2022. u 19:23
get url
text

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta (EP) ocijenjeno je kako većina srbijanskih medija nije imala izbalansiran pristup tokom kampanje, prenose beogradski mediji.

- Mediji su pokrivali sve učesnike izbora, ali je većina javnih i privatnih medijskih kuća favorizirala predsjednika Srbije i vladajuću koaliciju te time ograničila priliku biračima da budu u potpunosti informirani o izborima - kazao je na konferenciji za novinare vođa posmatrača OESS-a Kyriakos Hadjiyianni.

Dodao je kako su nedavne zakonske izmjene donijela poboljšanja u samom izbornom procesu, ali da su potrebne daljnje reforme.

- Izborni dan, općenito gledano, bio je miran, s nekoliko incidenata, procedure su načelno poštovane, ali je proces obilježen velikim gužvama na biralištima. Tajnost glasnja je kompromitirana na značajnom broju birališta - ocijenio je Hadjiyianni.

Šef izaslanstva Evropskog parlamenta Thijs Reuten ustvrdio je kako je "dominantna uloga vladajuće većine u izbornom procesu razlog za ozbiljnu zabrinutost", dodavši da je "zloupotreba administrativnih resursa dala značajnu prednost vladajućoj koaliciji".

Po njegovim riječima, većina medija s nacionalnim pokrivanjem, i javnih i privatnih, često je služila kao sredstvo dezinformacija.

- Sloboda medija i pluralizam, sigurnost novinara i pristup različitim izvorima informiranja ključni su za funkcionalnu demokraciju – poručio je Reuten.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.