open-navfaktor-logo
search
Uništeni pčelinjaci
Medvjed se odomaćio na Kupresu, mještani traže zaštitu
Pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se odbraniti od ovog neželjenog gosta
11.10.2019. u 14:27
get url
text

 Na području Kupresa medvjedi sve češće uništavaju pčelinjake sljedeći svoje instinkte za hranom, a u zadnje vrijeme stradale su desetine košnica.

Kako je za Fenu kazao kupreški pčelar Marijan Rebrina, višegodišnji mukotrpan rad i trud pčelara uništava se preko noći, ali ne ljudskom rukom ili višom silom, nego medvjeđom šapom.

- Da situacija bude još gora, pčelarima ova sezona nije bila naklonjena. Prinosi meda su podbacili, a pčelarima se pojavljuje još jedan veliki problem uništavanja pčelinjaka i to od medvjeda - kazao je Rebrina.

Objašnjava kako je glad medvjeda bila jača od boli koju je trpio od uboda pčela kako bi došao do hrane, te naglašava kako medvjedi dolaze i u dvorišta porodičnih kuća gdje se nalaze pčele, čime ljudima prijeti direktna opasnost susreta s izgladnjelim životinjama.

- Medvjed se udomaćio na području općine i već je posjetio pet pčelinjaka na lokalitetima u Kupresu koji se nalaze nedaleko od kuća i tako pričinio štetu uništavajući košnice i pčelinje zajednice. Pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se odbraniti od ovog neželjenog gosta - istaknuo je Rebrina.

Po njegovim riječima, nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se pomoglo pčelarima u rješavanju ovog problema.

- Postoji opasnost napada medvjeda i za stanovnike Kupresa, a posebno djecu koja šetaju dijelom Čardačice, a u tom slučaju bi moglo doći do tragičnih posljedica - naglasio je Rebrina.

Dodaje kako su medvjedi zaštićeni zakonom te da je od aprila ove godine zabranjen i odstrjel medvjeda, a po njegovim riječima, niko ne pruža zaštitu građanima od učinjene štete i ugrožavanja života.

Rebrina je kazao kako je nadležno ministarstvo Livanjskog kantona uputilo niz dopisa u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i još uvijek nije zaprimljen odgovor, s tim da su se i lovačka udruženja obraćala nadležnim institucijama Federacije, ali odgovor nisu dobili.

- Još jednom pozivam sve relevantne čimbenike s razine Livanjskog kantona da pomognu pčelarima Kupresa u vezi rješavanja ovog problema - kazao je Rebrina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.