open-navfaktor-logo
search
Visoki standardi
Meggle BH unaprijedilo proces proizvodnje uz podršku Evropske unije
Jedna je od najuspješnijih kompanija u proizvodnji mliječnih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu Meggle BH dodatno unaprijedila proces proizvodnje uz pomoć Evropske unije, a u sklopu projekta EU4AGRI.
01.05.2022. u 20:45
get url
text

Uvodeći inovativni pristup u radu, te poštivanjem visokih standarda proizvodnje doprinijeli su da plava djetelina na bijelo-plavim pakiranjima različitih mliječnih proizvoda postane drugo ime za kvalitetu, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Kako se u saopćenju navodi, kompanija Meggle BH otkupljuje isključivo domaće kravlje mlijeko od više od 1.400 svojih farmera koji se nalaze u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a domaće mlijeko prerađuje u svojim pogonima poštujući strogu proceduru prehrambene industrije.

U toku 2021. godine, uz podršku projekta EU4AGRI, tvrtka je dodatno unaprijedila svoje proizvodne procese nabavkom modernih mašina za punjenje i pakovanje svježeg sira i kajmaka.

- Zbog potrebe domaćeg i stranih tržišta bila nam je neophodna modernizacija pogona i proširenje kapaciteta za proizvodnju sira i kajmaka, a upravo smo dobili instalaciju Trepka mašine koju smo osigurali kroz projekt EU4AGRI - ističe Jadranka Penava, predsjednica Uprave u kompaniji Meggle BH.

Kako se navodi, kapaciteti stare mašine za proizvodnju i pakovanje sira i kajmaka bili su 1.800 čašica po satu, dok nova mašina u istom vremenskom periodu ima kapacitet od 3.200 do 4.100 čašica različitih gramaža.

- Od Megglea, kao lider na bosanskohercegovačkom tržištu, očekuje ispunjavanje potreba tržišta, unapređenje i razvoj proizvodnih procesa, kao i kontinuirano plasiranje novih i inovativnih proizvoda. Ovom nam je investicijom to kako je omogućeno -  precizira Penava.

Visokim kvalitetom svojih proizvoda ova kompanija ispunjava stroge zahtjeve kupaca iz Bosne i Hercegovine, Evropske unije, ali i zemalja u regionu, a u svom proizvodnom asortimanu nudi više od 150 proizvoda među kojima posebno mjesto u mnogim domaćinstvima zauzima domaće mlijeko, jogurt, kefir, pavlaku, vrhnje za kuhanje, kajmak, vajkrem…

Vrijednost investicije podržane kroz projekt EU4AGRI je oko 730.000 KM, od čega je iznos sufinansiranja od Evropske unije bio oko 300.000 KM.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10,7 miliona KM od čega je 6,3 miliona KM finansirala EU, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.