Meghan Markle odlučila je tužiti izdavače medija Mail on Sunday nakon što je u njihovom časopisu objavljeno pismo koje je napisala svom ocu.

Princ Harry također je reagovao tako što je prozvao britanske tabloide i kazao kako više ne može u tišini posmatrati patnju svoje supruge.

Optužio je dio medija za kampanje protiv raznih osoba bez primisli o posljedicama, te uporedio način na koji se odnose prema Meghan s onim kako su se odnosili prema njegovoj pokojnoj majci, princezi Diani.

Princ je dodao kako ima duboki strah od ponavljanja historije.

- Vidio sam šta se događa kada se one koje volim pretvara u robu do te mjere da ih je nemoguće vidjeti i odnositi se prema njima kao prema stvarnim ljudima. Dođe trenutak kada se jedino možemo suprotstaviti takvom ponašanju jer uništava ljude i živote. To je, jednostavno rečeno, zlostavljanje koje zastrašuje i ušutkava ljude. Svi znamo da je to neprihvatljivo na bilo kom nivou. Nećemo i ne možemo vjerovati u svijet u kojem nema odgovornosti za takve stvari - glasila je izjava princa Harryja na službenoj stranici vojvotkinje i vojvode od Sussexa. Meghan Markle pokrenula je postupak na visokom sudu zbog povrede autorskog prava, zloupotrebe privatnih informacija i kršenja GDPR propisa.

- Postoji ljudska cijena u slučaju nemilosrdne propagande, pogotovo kada je lažna i zlonamjerna. U današnje digitalno doba izmišljotine u medijima koriste se kao istina širom svijeta. Dnevne reportaže ne nestaju u smeću. Bio sam tihi svjedok privatne patnje svoje žene predugo. Ne učiniti ništa protivilo bi se svemu u šta vjerujemo - rekao je Harry.

Britanska kraljevska porodica rijetko poseže za tužbama kao sredstvom rješavanja problema.

Vojvode su trenutno na putovanju Afrikom, pa su privatnim sredstvima unajmili advokate specijalizirane za klevete.