- Molim vas, zapišite sljedeći broj i provjerite da li Milorad Dodik bulazni ili govori istinu. Pod brojem protokola 05/1-4-1547/19, to je protokolarni broj OSA-e, u kojem je predviđeno i naloženo praćenje medija u BiH - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nabrajajući medije koji su navodno uvršteni u dokument, koji još niko nije objavio u javnosti.

Državni zastupnik, bivši član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH te bivši ministar MUP-a ZDK Šemsudin Mehmedović za Faktor kaže kako je Dodik jednim dijelom u pravu.

-U nadležnosti OSA-e, kao i svake druge obavještajne agencije u svijetu, jeste prikupljanje informacija, koje može biti tajno i javno. Jedan od javnih načina, što je jasno definisano zakonskim i podzakonskim aktima svake obavještajne agencije, dakle i OSA-e, jeste praćenje medija, odnosno javno dostupnih informacija. Prate se mediji u BiH, svi regionalni, svjetski koji mogu imati relevantnu informaciju. Nakon toga, te informacije se u analitici procjenjuju, upoređuju, dopunjavaju i koriste kao dobar osnov za donošenje odgovarajućih zaključaka. Sve ovo što sam naveo je zadatak svakog operativca, i nema ovdje nikakvog prisluškivanja novinara, "obrade" određenih medija ili bilo čega drugog, što se pokušava sada spinovati u javnosti, te staviti na taj način metu na OSA-u i njenog prvog čovjeka - pojašnjava Mehmedović.

Dodikovi eksperti

Dodikov spin se, uz pomoć određenih medija, a posebno RTRS-a te njegovih "eksperata" kao što je Predrag Ćeranić ili Dževad Galijašević, žargonski kazano, ipak "primio".

Klasična zamjena teza, podmetanje OSA-i da radi neke navodno nezakonite poslove.

Ćeranić je za Večernje novosti rekao da "OSA uvijek ima istu matricu djelovanja, a to je da snimaju i prisluškuju određene ljude, sakupljaju dokumentaciju, dostavljaju svojim novinarima ili portalima koji te osobe diskredituju".

Penzionisani oficir Kontraobavještajne službe Ljuban Karan ukazao je da OSA "već dugo ne funkcioniše kao obavještajna služba BiH, već kao bošnjačka agencija koja radi protiv srpskih interesa".

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević izjavio je da je OSA po načinu djelovanja "politički Gestapo u BiH".

Ono što su Dodikovi "eksperti" i mediji svjesno zaobišli, kako ne bi pomno isplanirani spin poremetili, jeste da se mediji odnosno informacije (a ne novinari) svugdje u svijetu prate u okviru obavještajne discipline OSINT.

Obavještajna djelatnost koristi razne načine prikupljanja informacija, koji na specifičnim metodama i iz različitih izvora izdvajaju informacije.  

Najšira podjela obuhvata sljedeće vrste obavještajnih metoda: ljudski izvori (HUMINT) - izvori podataka su osobe koje imaju informacije o objektima od obavještajnog interesa elektroničko izviđanje; (SIGINT) - izvori podataka su razni izvori elektromagnetskih signala komunikacijske; (COMINT) - nekomunikacijske prirode obrada slikovnih informacija; (IMINT) - do informacija se dolazi obradom slikovnih podataka (satelitske snimke, bespilotne letjelice i sl.) obrada drugih obilježja objekata; (MASINT) - do informacija se dolazi naučnom i tehničkom obradom obilježja objekata od obavještajnog interesa; obrada otvorenih izvora (OSINT) - do informacija se dolazi obradom svih dostupnih izvora novine, knjige, elektronički mediji, satelitske snimke. (Iz udžbenika  penzionisanog prof.dr.sc.  Mirsada Abazovića ( Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA) 

NADLEŽNOSTI OSA-e (Zakon) 

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH odgovorna je za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, kako unutar, tako i van države. Agencija je odgovorna za analiziranje prikupljenih podataka i njihovo prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelima (najvši organi vlasti i njihovi predstavnici), kao i za prikupljanje i analiziranje i prenošenje obavještajnih podataka sa svrhom pružanja pomoći ovlaštenim službenim licima, kako je definirano zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini, te ostalim mjerodavnim tijelima u BiH, kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Agencija je ovlaštena da prikuplja, analizira, obrađuje, čuva i distribuira obavještajne podatke nadležnim tijelima unutar BiH na način koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Zakonom o Agenciji i drugim relevantnim državnim zakonima.

Tokom operacija čije je provođenje odobrio generalni direktor, Agencija ima ovlaštenje da prikuplja informacije iz svih javno raspoloživih izvora, od drugih tijela u Bosni i Hercegovini i poduzimanjem drugih mjera shodno članovima 74. i 75. Zakona o Agenciji.