Meliha Ćerimović, jedini sudija iz BiH na takmičenju frizera u Parizu: Iz regije najuspješnija ekipa Srbije

Objavljeno: 01.10.17 u 09:54

Krajem septembra u Parizu je održano Svjetsko prvenstvo za frizere na kojem su učestvovali takmičari iz više od 50 zemalja. Takmičari su u pojedinačnim kategorijama imali mogućnost pokazati vještine oblikovanja kose, upoznati se sa nadolazećim trendovima za sljedeću sezonu, te učiti o tehnikama šišanja i farbanja kose od najpoznatijih svjetskih majstora. 

I BiH imala je svoje predstavnike, koji, nažalost, nisu ušli među pet najboljih takmičara.

Od zemalja regije, najuspješnija je bila Srbija, koja je osvojila prvo mjesto za najbolju ekipu. Također, prvo mjesto u jednoj od kategorija osvojila je i Crna Gora. Na takmičenjima većinom vodeća mjesta osvajaju Tajvan, Italija i Rusija.

Meliha Ćerimović iz Sarajeva i ove kao i prethodnih godina je bila dio tima sudija takmičenja. Ovo joj je peto takmičenje u svojstvu sudije kojih je za takmičenja frizera samo 12 u svijetu.

- Učešće na takmičenju uzelo je 50 zemalja. Takmičari iz BiH osvojili su šesto i deseto mjesto - ispričala je Ćerimović.

Još kao djevojčica u osnovnoj školi shvatila je da želi biti frizer. Rano je počela da uči o ovom zanimanju. Imala je pomoć od profesorice koja joj je predavala praktični dio i ona je rano počela uvoditi u takmičenja.

- Od 2010. godine sudim na takmičenjima. Uspjela sam da budem jedini sudija iz BiH. Do sada sam sudila na takmičenjima u Parizu, Milanu, u Grčkoj - kazala je Ćerimović.

Članovi žirija kod učesnika takmičenja ocjenjuju sve, od čistoće do same frizure i odjeće.

- Tokom takmičenja najbitnija je čistoća, cijela kontura frizure, kompozicija, šminka, ali i odjeća - pojasnila je Ćerimović.

Sudije, kazala je, imaju propozicije koje moraju da prate. Dobijaju ih na mail od međunarodnih sudija i na taj način imaju mogućnost i da prate modu. Takmičenja su, istakla je, jako bitna za njen profesionalni rad.

- Na ovaj način obnavljam znanja i imam besplatnu edukaciju - dodala je Ćerimović.

Inače, Meliha Ćerimović u svom salonu savjetuje klijentice kako da kosu održavaju zdravom i njegovanom. Kaže da bosanskohercegovačka žena mnogo ulaže u svoju kosu i frizuru.

Cilj joj je da jednoga dana osnuje klub frizera u BiH. Već vlada interesovanje za to, pa se nada da će u skorije vrijeme i da ove planove pretvori u stvarnost.