Posmrtne ostatke brata Muhameda Jašarevića pronašla je 2013. godine, dok za ocem Asimom još traga.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Meliha Merdžić (rođena Jašarević) se prisjetila da je za nju rat u Višegradu počeo onog jutra kada joj se otac koji je radio u firmi “ŽGP” vratio kući jer nije mogao proći do posla, s obzirom na to da su bile barikade na putu prema Goraždu.

- Od tog jutra mještani Sasa bili su u okruženju. Svakodnevno su upadali u selo, posebno su maltretirali moju mamu, dolazili, pretresali kuću, tražili pare, zlato, muškarce - prisjeća se Merdžić.

Dodaje da su potom uslijedila ubistva i odvođenja muškaraca na saslušanja u policijsku stanicu.

- Muškarci su se krili po šumama, među njima je bio i moj otac koji je ranije odvođen na ispitivanje u policiju gdje su ga tukli. Tukao ga je Željko Lelek - kaže Merdžić, naglašavajući da se njen otac nikad ni s kim nije zamjerao te da je bio u dobrim odnosima sa komšijama Srbima.

Leleka je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 16 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

Dodaje da joj je otac bio u šumi kada joj je brat ubijen, dok se ona sakrivala u blizini kuće i čula je kako je Milan Lukić naredio njenoj majci da donese nož da joj ubije šesnaestogodišnjeg sina.

- Tražio je novac, brat je pritrčao majci, onda je Milan naredio mami da ode u kuću da donese nož da ubije brata. To sam sve slušala nedaleko od tog mjesta kod kuće u Sasama jer sam bila skrivena u trapu - kaže Merdžić, usput pojašnjavajući da je trap mjesto gdje se ostavlja zimnica, krompir i luk.

Ona nije vidjela ubistvo, ali je čula jauke i vrisku.

Lukića je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Višegradu.

Majka odvedena u "Vilinu vlas", djevojčica se sama skrivala

Merdžić naglašava da su joj majku nakon ubistva brata odveli u "Vilinu Vlas", dok se ona kao djevojčica sama skrivala po kućama.

- Svako se o sebi brinuo, svakom je bio bitan njegov život, više niko ni za koga nije znao, mi smo bili maltene ludi. Tražio si neki spas da preživiš, a u stvari pitanje je vremena kada će nas poubijati - prisjeća se Merdžić.

Kako je kasnije saznala, nekoliko dana nakon ubistva brata ubijen joj je i otac.

Kako je i gdje ubijen njen otac, te ko ga je ubio, kaže da je saznala od komšija srpske nacionalnosti.

- Od 1996. godine ja sve informacije imam, znam ko mi je ubio oca, ali je i taj počinilac sebi presudio, izvršio je samoubistvo vješanjem - kaže Merdžić, dodajući kako joj je rečeno da je taj čovjek u selu Dubovo pucao u njenog oca dok je bježao da se sakrije.

Dodaje da je od komšija čula i za potencijalnu lokaciju i ko je ukopao njenog oca, ali da ta osoba ne želi da priča o tome.

- To je veliko područje i meni treba decidno to da se obilježi, da bih mogla angažovati Institut za nestale da se uradi ekshumacija. Nudila sam i novac komšijama samo da mi pokažu, međutim ne žele da ulaze u te detalje. Ne žele uopće da pričaju, kažu ne znaju, nisu bili tu, uvijek je ta ista priča bez obzira na to koliko ja znam šta je istina i uporna sam, međutim postave taj zid da dalje ne idem, ali valjda ću naći načina da nađem oca - objašnjava Merdžić koja je posmrtne ostatke brata Muhameda Jašarevića pronašla je 2013. godine, dok za tijelom oca Asima još uvijek traga.

Uspomene na oca i brata

Za obojicu je bila veoma vezana i mnogo joj je bilo teško prilikom identifikacije posmrtnih ostataka brata koji su nađeni nakon ispuštanja jezera Perućac.

- Bilo je osam kostiju tako da sam dala saglasnost i ukopala sam ga u Vlakovu - kaže Merdžić.

Naglašava da su prije rata imali lijepo djetinjstvo.

- Sve smo zajedno radili, išli u školu, naučio me je voziti biciklo. Dala bih sve samo da je živ - kaže Merdžić.

Otac, kaže, zauzima posebno mjesto u njenom srcu.

- Za mojih 13 godina nikada me nije zaružio, uvijek sam bila njegova miljenica i teško mi je kako nas je neko na silu razdvojio. Uvijek je posebno brigu vodio o meni jer sam ja njegova mjezimica - govori Merdžić.

Melihin otac Asim Jašarević, fotografija iz porodičnog albuma

Sjeća se posljednjih trenutaka sa ocem.

- Krili smo se tu noć na štali i on je predosjećao da se mi više nikada nećemo vidjeti. On je mene tako jako zagrlio i ljubio me cijelu noć. Tog zagrljaja i topline one i dan-danas se sjećam. Znala sam da je to naš posljednji rastanak i da se nećemo više vidjeti, tako se to i osjećalo i obistinilo se - kazala je Merdžić.

Dodaje da je otac nakon te noći otišao sa rođacima prema granici Uzamnica i od tada mu se gubi svaki trag.

Ispričala je da je sa majkom polovinom juna 1992. godine preko Crvenog krsta napustila Višegrad.

- Dolaskom u Visoko tražila sam informacije o ocu misleći da je živ, međutim 1996. saznajem nezvanične informacije koje će se obistiniti kasnije – da je moj otac u pokušaju skrivanja ubijen - kaže Merdžić.

Danas često odlazi u svoje rodno mjesto s ciljem da sazna informacije o tačnoj lokaciji gdje se nalaze posmrtni ostaci njenog oca, ali i informacije o pronalasku još 11 članova njene rodbine koji se vode kao nestali.

Dodaje da je porodičnu kuću koja je bila srušena ponovo napravila kako bi imala gdje boraviti. U ruševinama kuće pronašla je pločicu koja je nekada bila na ulaznim vratima, koju danas čuva kao uspomenu na oca.   

Pločica koju je pronašla u ruševinama porodične kuće