open-navfaktor-logo
search
Završena rasprava
Memić najavio ostavku na mjesto ambasadora, prije početka ročišta sin mu poručio: "Samo polako, sve će biti u redu"
U Kantonalnom sudu Sarajevo pred sutkinjom Sanelom Rondić završeno je ročište za određivanje pritvora nekadašnjem načelniku Općine Ilidža i aktuelnom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaidu Memiću.
12.05.2023. u 16:43
get url
text

VEZANI TEKST - Predložen jednomjesečni pritvor za Senaida Memića

Tužilaštvo KS ostalo je kod prijedloga za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva. Istaknuto je kako je Memić ambasador BiH u Maleziji te da posjeduje diplomatski pasoš.

Također, u Maleziji mu je osiguran boravak te ima stalna primanja, istakli iz Tužilaštva KS. Kako navode tužiteljke, za krivična djela koja mu se stavljaju na teret prijeti mu najmanje tri, a maksimalno 20 godina zatvora. Iz tog razloga smatraju da je motivisan da pobjegne.

- Memić se sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža i to tokom 2013, 2015. i 2017.godine. Odnosno, Memić je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti. 

On je u tom periodu prijetio uposlenicima Općine Ilidža, nekima da će ostati bez posla. Memić je slao prijetnje porukama uposlenicima da će ostati bez posla. Oni su usljed pritisaka i straha morali postupiti po uputama. - istakle su tužiteljke.

I Memićev sin je prisutan ročištu. Prilikom ulaska u sudnicu poručio je ocu: "Samo polako, sve će biti u redu". 

Odbrana Memića u sastavu Amir Hadžić i Zlatko Petrović istakla je kako ne vide kako je njihov branjenik nanio šteti Općini Ilidža s obzirom da je budžet općine porastao sa osam miliona KM na 50 miliona KM za vrijeme kada je on bio načelnik.

Također, i broj zaposlenih porastao je sa 8.000 na 23.000. Istakli su kako samo od ugovora sa Brajlovićem Općina inkasira godišnje 130.000 KM.

Advokat Hadžić naveo je kako je Memić spreman podnijeti pisanu ostavku na mjesto ambasadora, na šta je Memić dobacio kako će u svakom slučaju podnijeti ostavku. Također, naglašeno je da Memić nema namjeru bježati.

{$galerijaFotografija}

- Memić posjeduje samo državljanstvo BiH - kazao je Hadžić te je zatražio mjere zabrane i predložio kako će se njegov branjenik odreći i diplomatskog i standardnog bh. pasoša.

Odbrana je istakla kako je protok godina od prvog djela koje mu se stavlja na teret 10 godina te da je htio do sada, mogao je uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke. Advokat Hadžić je rekao da do sada nije zadokumentovan utjecaj na svjedoke. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS objavilo za koje se nezakonite radnje tereti uhapšeni Senaid Memić

- Srčani bolesnik je i ima problema s vidom. Preporučen mu je operativni tretman - naveo je Hadžić dodajući kako je to još jedan razlog zbog kog Memiću ne bi trebao biti određen pritvor.

Odbrana naglašava kako ne postoji osnovna sumnja da je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na sumnju. Na ročištu se obratio i Memić.

- Zadivljen sam načinom na koji govore moji branioci. Bojim se da svojom pričom ne pokvarim. Imao sam problem sa viškom studenata, malo je teže govoriti pred vićim brojem ljudi. Govorio sam malo narodnim jezikom, što su moji studenti voljeli čuti. Ja nisam siledžija, a moja porodica je više od 250 godina na svom temelju.

Spreman sam preuzeti od svojih uposlenih dio odgovornosti. Ja jesam galamdžija, ali nisam nikog dotakao niti sam ikog otpustio. Dug u Općini Ilidža nikada nije zanoćio. Plaća je uvijek bila 30. ili 31. u mjesecu. Već tri, četiri mjeseca sam spreman podnijeti ostavku. Došao sam samo na pismo ministarstva da imam poziv. Nisam znao ni čemu se radi, koji su predmeti - rekao je Memić.

Kazao je kako se za nejga govorilo "jeste ters, ali radi profesionalno".

Dodao je kako ga "kazna koja je zaprijećena u ovom slučaju ne plaši".

- Spreman sam izdržati sve za šta sam odgovoran. April i maj me podsjećaju na agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Bio sam 16 dana 1992. na Sokocu. Kunem se da sam idejni tvorac tunela Butmir. Nikada nisam htio da se ističem. Nisam tražio ni nagradu, ni čin. Ne smatram se krivim, ali jesam odgovoran na određeni način - naglasio je Memić skoro kroz suze  kazavši kako mu je supruga ostala u Maleziji.

Poručio je kako je spreman ispuniti sve mjere koje mu se propišu. Tokom obraćanja Memića, njegov sin je zaplakao. Sud će odluku donijeti u roku od 24 sata.

Suđenje Senaid Memić, 12.05.2023.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.