open-navfaktor-logo
search
Općinski načelnik
Memić pozvao Ilidžance da situaciju shvate ozbiljno: Ostajte kući, budimo odgovorni
Povodom trenutne situacije na području općine Ilidža, gdje je jučer zabilježen smrtni slučaj usljed zaraze koronavirusom, a 20 medicinskih radnika Doma zdravlja stavljeno u izolaciju, stanovništvu se obratio općinski načelnik Senaid Memić.
25.03.2020. u 11:58
get url
text

- Molimo vas da trenutnu situaciju prihvatite kao krajnje opasnu i rizičnu. Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno. Nakon pojave slučajeva zaraze na našem području, pozivamo sve koji su imali kontakta i pretpostavke da su imali kontakte sa zaraženim, da se stave u apsolutnu izolaciju i da u okviru mogućnosti smanje kontakte i sa vlastitom porodicom, pogotovo sa djecom i starima, te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije (karantin) - apelovao je načelnik Ilidže.

Pozvao je stanovništvo da prestane upražnjavati sve oblike društvenih kontakata.

- Nemojte ići ni na sahrane ni na bilo kakve skupove bez obzira na stanje zaraze. Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze. Kontakte obavljajte iz kuće putem telefona, interneta i maila. Molimo vas za strpljenje ukoliko imate određene probleme u organizovanju vlastitog života jer se trudimo da u nedostatku opreme i sredstava sustignemo nivo da možemo svima pomoći da smanjimo opasnost - poručio je Memić.

Dodao je kako situacija sa širenjem bolesti zavisi od svakog pojedinca.

- Ukoliko nam se budu dešavali propusti poput jučerašnjeg u Dom zdravlja, produžit ćemo bolest, povećati broj inficiranih i napraviti nenadoknadive štete. U ovome što tražimo od vas prihvatite da su molbe za pažnju i ozbiljnost ujedno i naredbe da se poduzme u okviru mogućnosti i više od toga, sve što će pomoći stanovništvu. Ostajte kući, budimo odgovorni, proći će. Pokazali ste odnos prema zajednici. Ponosni smo na svoje stanovništo! - poruči je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.