open-navfaktor-logo
search
Istraživanje zločina
Memorijalni centar Srebrenica: Istražuju se lokaliteti vezani za pad Žepe
Da se ispunjava obećanje tima Memorijalnog centra Srebrenica o preduzimanju radnji na istraživanju zločina počinjenih nakon pada zaštićene zone UN-a Žepa, potvrđuju i posljednje aktivnosti na lokalitetu sela Krušev Do.
21.08.2020. u 12:15
get url
text

Sa kustosom i glavnim istraživačem Azirom Osmanovićem su razgovarali o rezultatima rada.

- Selo Krušev Do je udaljeno pedesetak kilometara od Srebrenice. Iako teritorijalno pripada opštini Srebrenica,  u toku rata, zbog blizine Žepe, više je bilo upućeno na tu "zaštićenu zonu" UN-a. Dva dana nakon pada Žepe u julu 1995. muškarci iz ovog sela odlaze u šumu sa ciljem da pronađu sklonište i spase živote - pojašnjava kontekst Osmanović.

Prvo sklonište bilo je u šumi u blizini sela. Borovačka ravan udaljena je oko dva kilometra od sela. Usred šume nalazi se Aganova vrtača. Obrasla četinarskom šumom, duboko u prirodi, bila je mjesto najpogodnije da se sakriju i izgrade sklonište. Grupa je na toj lokaciji boravila jedanest dana.

- Tim Memorijalnog centra u pratnji lokalnih vodiča obilazi lokalitet. Pronalazimo predmete koje su ljudi iz ove grupe koristili. Među njima  je bio i bh. olimpijac Hamza Alić. Predmete u šumi je pronašao Fahim Habibović. Vođa grupe bio je Zahid Habibović. Dvadeset i jedan dan je proveo lutajući po šumama da bi napokon 18. augusta 1995. stigao u Olovo na slobodnu teritoriju - dodaje Osmanović.

Tim Memorijalnog centra Srebrenica je danas predstavio i kratku video priču kojom je obilježen nastavak rada na prikupljanju ličnih predmeta žrtava genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.