Otvoreno pismo

Menadžment KCUS-a: Dr. Faris Fočo je bio vrlo podoban, ali nije bio sposoban

Objavljeno: 12.09.2018. u 16:04

Navodi koje je iznio dr. Fočo su lažni, neutemeljeni i neargumentirani, tvrde iz KCUS-a

U povodu teksta objavljenog na portalu Dnevnog avaza, (a ranije i na Nap.ba -Novinske agencije Patria), pod naslovom "Dr. Fočo: KCUS je politiziran, podobni su privilegirani, nepodobni progonjeni", članovi menadžmenta KCUS-a na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović uputili su otvoreno pismo javnosti.

Navodi koje je u spomenutom tekstu iznio dr. Fočo su lažni, neutemeljeni i neargumentirani, tvrde iz KCUS-a.

- Ove tvrdnje blate ljekarsku profesiju, Klinički centar Univerziteta Sarajevo i uperena su, u krajnje instance i protiv  naših pacijenata.

Naime, Faris Fočo tvrdi da je osnovna plaća ljekara specijaliste/subspecijaliste u KCUS-u 1.488,00 KM. U izvještaju Sektora za pravne, opće poslove, ljudske resurse i obračun plaća iz juna 2018. godine, plaća ljekara specijaliste, subspecijaliste iznosi 2.680,03 KM bez dežura i pripravnosti, a sa dežurstvima plaća se kreće između 4.300 i 4.762 KM. U istom periodu glavna sestra odjela je imala osnovnu plaću 1534,69 KM, med. sestra u turnusu 1.218,46 a sestra koja radi samo u prvoj smjeni 1.137,36 KM.

Tvrdnje koje se odnose na smjenu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića su također neistinite, jer je Odluka o imenovanju šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju istekla dana 11.7.2017. godine, a prof. Ismet Gavrankapetanović je podnio prijedlog za sporazumni raskid radnog odnosa bez otkaznog roka ili otkaz Ugovora o radu sa otkaznim rokom od 7 dana 22.12.2017.godine, na osnovu kojeg je raskinut Ugovor o radu na vlastiti zahtjev 29.12.2017.godine.

Tvrdnja o nestašici repromaterijala je slijedeća laž koja nanosi štetu i KCUS i pacijentima. Naglašavamo da nema nikakvih nestašica, niti listi čekanja na Klinici za  bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata. Ne postoje liste čekanja niti postoje privilegirani pacijenti, kakva je bila ranija praksa – navodi se u otvorenom pismu menadžmenta KCUS-a.

Istaknuto je da svi uposlenici KCUS-a koji imaju „dopunsku djelatnost“ i rade u privatnoj praksi bez adekvatne saglasnosti Komisije za dopunski rad KCUS-a čine tešku povredu radne discipline u skladu sa članom 90. Pravilnika o radu KCUS-a, što treba biti predmetom rada nadležnih inspekcija.

- Faris Fočo je ovakvim istupanjima u javnosti prekršio Proceduru br. 399 „Komunikacije sa medijima po zahtjevu“, koja je na snazi od 15.05.2018.godine i koja jasno definira istupe u javnosti. Nismo dobili Zahtjev medijske kuće/novinara (obrazac br. 399/1), kao ni Izjavu za javni nastup za uposlenike KCUS-a (obrazac br. 393/3). Ova procedura je revidirana ranijom Procedurom koja je bila na snazi od 29.04.2015. godine i donesena je od strane ranijeg menadžmenta KCUS-a. U tački T.3.2.2. jasno je definirano da ukoliko se iznose bilo kakvi podaci o KCUS-u ista se mora ispoštovati u cjelosti.

Žalosno je da se na više mjesta u tekstu pominje „politizacija u KCUS-u“ i na taj način prikupljaju jeftini politički poeni, s obzirom na to da je Faris Fočo na listi kandidata za Federalni paralment BIH kandidiran ispred stranke Narod i pravda, a bio je dugogodišnji član SDA. Kao takav bio je „vrlo podoban“ ali nije bio sposoban za bilo kakvu rukovodeću funkciju.

Zbog ovakvih sramnih, neistinitih i neargumentiranih istupa u javnosti Farisa Foče, bit ćemo prinuđeni pokrenuti disciplinsku proceduru, kao i sve zakonom definirane mjere zbog učinjene klevete i blaćenja časne ljekarske profesije, a prije svega učinjene štete  u pogledu zdravlja i sigurnosti naših pacijenata – zaključuju članovi menadžmenta KCUS-a u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali direktor Hirurške discipline prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktorica Dijagnostičke discipline prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktor Discipline za zdravlje djeteta prof. dr. Edo Hasanbegović, direktorica Neuropsihijatrijske discipline doc. dr. Alma Džubur Kulenović, direktorica Discipline za ginekologiju i porodiljstvo doc. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, direktorica Internističke discipline prof. dr Senija Rašić, direktorica Stručne nemedicinske discipline Amra Karić, dipl. ecc., direktorica Discipline za nauku i nastavu prof. dr. Enra Suljić-Mehmedika te generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.            

             

     

Uz pismo je dostavljen i dopis Tarika Mašića, šefa Odjela za maksilofacijalnu hirurgiju, šefa Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata prof.dr. Adnana Kapidžića i direktora hirurških disciplina Dželaludina Junuzovića, koji možete pogledati u nastavku.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije