open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Merhamet godišnju nagradu dodijelio Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari ovogodišnji je laureat nagrade koju Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet dodjeljuje iz svoje Fondacije "Muradif Ćato".
16.10.2021. u 17:52
get url
text
Merhamet

Kenan Vrbanjac, predsjednik MDD Merhamet danas je na svečanosti u Sarajevu uručio nagradu koju je u ime Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, primio Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora ove institucije.

Merhamet kao dobrotvorno društvo je prepoznatljiv kako u BiH, tako i izvan nje uglavnom po svojim humanim akcijama i oni su na sreću svih nas stimulativno djelovali na institucije i pojedince dodjeljujući ovakve nagrade. Izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu u ime Memorijalnog centra primiti nagradu - kazao je Hafizović i zahvalio se Merhametu što su izabrali ovu instituciju za dobitnika godišnje nagrade.

On je u obraćanju rekao da je "u vremenu nevolje i izazova za naš narod koji živi u istočnoj Bosni u trenutcima kada mnogi pomišljaju da smo zaboravljeni i ostavljeni, mi znamo da nismo jer imamo svoje prijateljem svoje institucije i organizacije, zajednicu koja naš narod u Srebrenici uvijek nosi u mislima i u srcu".

Dodao je da su kroz Memorijalni centar uspjeli ne samo sačuvati sjećanje na genocid, ne samo boriti se za istinu i pravdu, već i ponuditi priliku generacijama koje dolaze da uče, rade i djeluju, da kroz ovu instituciju vide i život i obnovu zajednice u Srebrenici.

- Trebale su godine rada da dođemo do ovoga što imamo danas. Nelegalnog objekta u dvorištu Fate Orlović više nema, nelegalne ploče koja slavi ratnog zločinca na Studentskom domu na Palama više nema, u našoj zemlji je zakonom kažnjivo negirati genocid i umanjivati žrtve, zabranjeno je veličati zločince. U vremenu kada nam se čini da je cijela zemlja u krizi, zaboravljamo koliko toga smo učinili da danas Bosne i Hercegovine ima mnogo više na svakom njenom pedlju, nego što je bilo prije 10, 20 godina - kazao je Hafizović.

Vrbanjac je rekao da je Upravni odbor jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik njihove najznačajnije nagrade bude Memorijalni centar.

- Zaista nam čini zadovoljstvo jer u jednom momentu kada svi negiraju, ne svi, nego srpska strana. kada negira genocid, moramo da stanemo uz ljude, da se ne zaboravi i ne ponovi ono što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da budemo uz naše ljude ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i širom naše BiH. Ovo je još jedan pečat na to da je Merhamet uvijek uz naše ljude, uz pravdu i da doprinosimo svemu onome što vrednuje bošnjačke kvalitete - rekao je Vrbanjac.

On je naveo da je dodjelom nagrade Merhamet želio pružiti bezrezervnu podršku Memorijalnom centru i na taj način poslati snažnu poruku onima koji negiraju genocid i koji su iz faze poricanja prešli u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa je naglasila da je izuzetno značajno što je ovu nagradu dobio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari ne samo za ovu instituciju nego i za sve žrtve, dobre ljude, da se zna da se isplati raditi, boriti za istinu i tražiti pravdu.

- Mi smo prije možda deset godina dobili ovu istu nagradu, znači puno kada ljudi rade, pa ih neko nagradi za taj njihov rad, onda znaju da su nešto uradili - rekla je Subašić.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.