Grube riječi

Merkel i Stoltenberg odbacili izjave Macrona da je NATO "klinički mrtav"

Objavljeno: 07.11.2019. u 22:51

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO "klinički mrtav", istakavši kako zapadna vojna alijansa "neophodna" za evropsku sigurnost, prenosi Anadolija.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne.

- Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi – kazala je Merkel.

Francuski predsjednik je uintervjuu za The Economist izjavio da je "NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora".

On je istakao da je Alijansa "klinički mrtva" zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg složio se sa stavom njemačke kancelarke, navodeći da svaki pokušaj distanciranja Evrope od SAD-a također ugrožava sigurnost Evropske unije.

Pozvao je na intenzivniju saradnju unutar NATO-a u cilju jačanja zapadne vojne alijanse.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije