open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Plenkovićem
Merkel na pitanje o migrantima: Hrvatska mora štititi vanjske granice Unije
Važno je da ispunimo sve preduvjete da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom. Žao mi je, isto kao i Plenkoviću, da nam to nije uspjelo tokom prošlog Vijeća, poručila je Merkel
20.11.2019. u 19:20
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, kako joj je žao što u prošlom sazivu Vijeća Europske unije nisu pokrenuti pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom. U okviru Kongresa Europske pučke stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. novembra 2019. godine, a na kojem učestvuju brojni čelnici evropskih država i institucija, danas je održan i sastanak njemačke kancelarke Merkel i hrvatskog premijera Plenkovića.

Merkel je kazala kako će dvije zemlje u narednom periodu imati vrlo blisku saradnju obzirom da će uzastopno predsjedavati Vijećem Evropske unije. Poručila je kako će Njemačka poduprijeti agendu hrvatskog predsjedavanja koliko god to bilo u njenoj moći.

-Jer, probleme koji budu riješeni tokom hrvatskog predsjedavanja, nećemo morati mi rješavati i zato smatramo da je potrebno da usko sarađujemo. Imamo iste prioritete - rekla je Merkel.

Naglasila je kako Njemačka podržava planove Vlade Hrvatske da tokom predsjedavanja dođe do sastanka sa zemljama Zapadnog Balkana u punom formatu.

-Važno je da ispunimo sve preduvjete da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom. Žao mi je, isto kao i Plenkoviću, da nam to nije uspjelo tokom prošlog Vijeća - poručila je Merkel.

Odnose Njemačke i Hrvatske ocijenila veoma dobrim, kazavši kako dvije zemlje nemaju puno otvorenih pitanja, imaju dobru ekonomsku saradnju, za koju smatra da može biti i bolja. Na pitanje oko prijedloga Francuske o promjeni pregovaračkog procesa za pristupanje EU-a, Merkel je odgovorila kako se s Francuskom najprije mora razgovarati o tome koji elementi se mogu tačno poboljšati ili promijeniti u pristupnom procesu.

-Spremni smo za razgovor, iako danas već postoji cijeli niz fleksibilnosti u tom procesu. Želimo se usaglasiti čim prije kako bi konkretno mogli napredovati. Mora postojati realistična perspektiva pristupanja EU-u za zemlje na Balkanu, jer ne bi bilo dobro da se dogodi to da nešto obećamo, a kasnije od toga odustanemo - kazala je Merkel.

Na pitanje novinara kako Hrvatska kao mala i mlada država koja, unatoč njenom razvoju, ima probleme s implementacijom ljudskih prava koje se održava na granici s migrantima, može predvoditi evropsku zajednicu, Merkel je odgovorila: 

"Moram reći da Hrvatska, kao jedna mlada država, itekako može unijeti svoje iskustvo jer su njena sjećanja oko pristupnog procesa vrlo svježa, za razliku od Njemačke čije pristupanje seže u daleku prošlost. Mislim da EU živi od toga da imamo različite perspektive i mislim da su veliki izazovi koje treba savladati. Iskreno rečeno, Njemačka ima iskustva s izbjeglicama i migrantima, ali iz perspektive jedne zemlje koja mora štititi vanjske granice, to izgleda drugačije nego li iz perspektive zemlje koja je u sredini šengenskog prostora".

Potom je dodala: 

"Stoga sam uvijek polagala veliku vrijednost na to da uspijemo sačuvati Šengen. Zbog toga smo danas saglasni u tome da imamo sporazum s Turskom, i samo ćemo tako moći razgovarati na isparavan način. Isto tako, bila bih spremna eventualno Turskoj, koja ima puno obaveza u tom smislu, dati dodatnu pomoć i o tome smo raspravljali."

Merkel je na kraju istakla kako mlade zemlje članice i one koje su već duže vremena članice čine jednu "zgodnu mješavinu".

-To će nas oživjeti i zbog toga se veselim hrvatskom predsjedavanju. Udružit ćemo naša iskustva - poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.