Merkel odgovorila Trumpu: Njemačka je nezavisna u izboru vlastite politike

objavljeno: 11.07.2018. u 13:56

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se, odgovarajući na tvrdnju predsjednika SAD Donalda Trumpa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru vlastite politike, prenosi Reuters.

Merkel je, tri sata nakon što je, kako Reuters ocjenjuje, Trump pokrenuo tiradu oko njemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO-a u Bruxellesu.

- Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj - rekla je Merkel.

Ona je također branila doprinos koji Njemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trumpa previše opteretila poreske obveznike u SAD.

Njemačka kancelarka je ocijenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO.

- Njemačka je druga (od članica NATO) po obezbjeđivanju trupa (za misije), najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažovani u Afganistanu. Time također branimo interese SAD - poručila je Merkel.

Njemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas i njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen , reagirajući na optužbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Njemačka pod "potpunom kontrolom" Moskve.

- Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom - izjavila je von der Leyen na skupu koji prati samit NATO-a.

Ona je to rekla samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom.

- Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno  održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika - rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.