open-navfaktor-logo
search
Susret s Erdoganom
Merkel u Istanbulu: Turska je kao saveznik u NATO-u za nas važan partner
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je stigla u posjetu Republici Turskoj.
16.10.2021. u 15:26
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska sa Njemačkom želi dostići obim trgovinske razmjene od 50 milijardi dolara.

- Nadam se da će se uspješni rad koji smo imali sa gospođom Merkel nastaviti na isti način i tokom mandata nove vlade Njemačke - kazao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vili Huber u Istanbulu.

Istakao je da su tokom današnjih sastanaka detaljno razgovarali o aktuelnim pitanjima koja su na dnevnom redu, posebno o bilateralnim odnosima Turske i Njemačke.

- Turska zajednica u Njemačkoj predstavlja najvažniji društveni aspekt naših odnosa, oni predstavljaju naše zajedničko bogatstvo - rekao je turski predsjednik.

Dodao je kako vjeruje da će Merkel i u narednom periodu nastaviti pružati doprinos s ciljem jačanja odnosa dviju država.

- Uvjeren sam da će kancelarka Merkel i u budućnosti pružati značajan doprinos tursko-njemačkom prijateljstvu - kazao je Erdogan.

Dotakao se i ključnih problema i izazova s kojima se suočavaju pripadnici turske zajednice u Evropi.

- Rasizam, islamofobija, ksenofobija i diskriminacija, nažalost, i dalje su glavni problemi turske zajednice u Evropi - rekao je.

Kako je kazao, tokom sastanka s njemačkom kancelarkom razgovarano je i o pitanju izbjeglica i migracija.

- Kada je riječ o izbjeglicama, Turska je postala gotovo kao kuća za goste - istakao je Erdogan u obraćanju.

Merkel je izjavila da će Evropska unija (EU) nastaviti pružati podršku Turskoj u vezi s pitanjem ilegalnih migracija.

- Jasno sam kazala da će biti nastavljena podrška EU-a Turskoj po ovom pitanju - rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Naglasila je da je od ključnog značaja spriječiti trgovinu ljudima, odnosno migrantima.

- Želimo spriječiti trgovinu ljudima. To je nužnost, uslov da EU podrži Tursku po ovom pitanju - dodala je Merkel.

Poručila je kako vjeruje da će i buduća njemačka vlada djelovati u skladu sa zajedničkim interesima u odnosima s Turskom.

- Uvijek imamo zajedničke interese. Tako će i sljedeća savezna vlada Njemačke posmatrati odnose između dvije države, u svim njihovim širim okvirima, sa svim pozitivnim i problematičnim aspektima. Naš mir i naše povjerenje međusobno su povezani - rekla je Merkel.

Istakla je da je Turska dala važan doprinos po pitanju prihvata sirijskih izbjeglica.

Dodala je također da su mnoge stvari promijenile u Turskoj i da je standard života porastao uprkos ekonomskim problemima.

- Turska je kao saveznik NATO-a za nas važan partner. I sami možemo vidjeti kako Istanbul predstavlja most između dva kontinenta - rekla je Merkel.

Napomenula je da je tokom svog mandata upućivala kritike u vezi sa ljudskim pravima i slobodama.

- Naravno da smo tražili neko rješenje. Možda imamo različite poglede. Geostrateški smo međusobno povezani i zavisni. Također smo detaljno razgovarali o talibanima, izbjeglicama i Africi - kazala je njemačka kancelarka, koja će nakon 16 godina na čelu njemačke vlade, uskoro napustiti politiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.