Mersad Berber godinama pomagao zagrebačku medresu: Učenici mu često prouče hatmu

Objavljeno: 11.07.17 u 22:38 Autor: E. Hadžimejlić

Poznati umjetnik Mersad Berber bio je jedan od najvećih donatora Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu, medrese.

Kako ističe Mevludi Arslani, direktor ove škole, Berber je godinama novac svaki mjesec redovno izdvajao za stipendiranje odličnih učenika, a uz to donacijama je pomogao opremanje škole i brojne projekte.

- Porodica Berber je odmah po osnivanje naše škole, već devedesetih godina počela sa svesrdnom pomoći našoj školi. Sigurno je da su oni bili jedni od najvećih donatora i najpouzdaniji do sada. Samo ako uzmemo u obzir njihove donacije u slikama tokom likovne kolonije koju je naša škola organizirala 2001. godine za potrebe opremanja informatičkog kabineta, onda možete samo zamisliti koliko je teško procijeniti vrijednost svih donacija – navodi Arsalni.

Arslani ističe da je Berber kao izvrsni umjetnik imao osjećaj za pružanje pomoći, ne samo odličnim, nego i učenicima i porodicama koje su bile slabijeg materijalnog stanja.

- Bio je svjestan činjenice da bez obrazovanja nema napretka i mogućnosti da djeca pokažu svoj maksimum kao članovi društva nakon školovanja. Mi mu to ne zaboravljamo, kao ni njegovoj porodici. Rahmetli Mersadu učenici često prouče hatmu kojom ga se sjete – ističe, te dodaje da se veličina Mersada Berbera i njegove porodice ogleda i u činjenici da on nikada ničim nije uvjetovao svoju pomoć niti je to bilo gdje isticao.

I danas ova porodica pomaže kada je to potrebno, ali ne žele reklamu za ono što čine.

- Ova porodica zasigurno može biti primjer svima nama. U konačnici, da nikad nije ništa od materijalnog dao, već samo da je uz nas stajao, ogromna je podrška jedne takve ljudske i umjetničke veličine kakav je Mersad Berber. A uz svu pa i materijalnu pomoć on i čestita porodica Berber ostat će trajno zabilježeni kao jedni od najvećih prijatelja i pomagača u razvoju naše škole i zajednice – zaključuje Arsalni.