Mesud Pezer jedini predstavnik BiH na dvoranskom SP-u u Birminghamu

objavljeno: 22.02.2018. u 17:05

Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici, koje će se od 1. do 4. marta održati u engleskom Birminghamu, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati samo bacač kugle Mesud Pezer.

Dvadesetčetvorogodišnji član Atletskog kluba Zenica, koji je sjajno otvorio sezonu pobjedama na mitinzima u Torunu, Stockholmu i Beogradu, te Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, u Birmingham putuje s novim ličnim državnim dvoranskim rekordom 20,77 m.

Po tablicama Međunarodne atletske federacije (IAAF), Pezer u ovoj sezoni trenutno ima 14. najbolji rezultat u svijetu, odnosno osmi u Evropi. Najbolji je Čeh Tomaš Stanek s hicem 22,17 m.

Uz Pezera će u Engleskoj biti i njegov trener Islanđanin Vesteinn Hafsteinnsson, koji četvrtu sezonu u Švedskoj trenira našeg najboljeg bacača.

IAAF je za SP u bacanju kugle postavio zahtjevnu normu 20,80 m, ali će na takmičenju pravo nastupa imati 16 bacača s najboljim rezultatima ove sezone, uključujuči i one koje nisu ispunili normu. U ovoj disciplini neće se održati kvalifikacije, a svi učesnici će nastupiti direktno u finalu, koje je na programu u subotu, 3. marta u 11.15 sati.

Naš najbolji atletičar Amel Tuka u dogovoru sa svojim trenerom Giannijem Ghidiniijem odlučio je da propusti nastup u Birminghamu.