open-navfaktor-logo
search
Detaljan pregled
Meteorolozi objavili dugoročne prognoze: Kakvo će vrijeme biti tokom ljeta
Ljeto se polako kalendarski približava, a portal Severe Weather Europe napravio je detaljan pregled ranoljetnih meteoroloških trendova za 2021. na cijelom kontinentu.
29.04.2021. u 09:04
get url
text

Proljeće nam je do sada donijelo malo drugačiji obrazac pritiska, zbog čega je tokom marta zabilježeno hladnije strujanje zraka, ali i poneko padanje snijega u dijelovima srednje Evrope, a ništa bolje nije bilo ni u aprilu - česte hladne fronte bile su glavni "krivac" za proljetne sniježne padavine i štetu od mraza.

Hladne anomalije ovog proljeća zahvatile su Sibir i veći dio Evrope općenito, a godina 2021. općenito je započela najnižim globalnim temperaturama u posljednjih šest do sedam godina.

Što se tiče trendova za ljeto, Severe Weather Europe koristio je tri glavna sezonska modela. Sve ove prognoze pokazuju prosječnu meteorološku sliku tokom juna, jula i augusta, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati doslovno tri mjeseca. To kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 posto vremena.

Evo pregleda sva tri modela.

Vidljiv je pritisak veći od normalnoga iznad sjevernog Pacifika. Također, veći dio sjeverne polulopte nalazi se pod višim anomalijama, kada je riječ o pritisku. Ono što se ističe jeste viši pritisak nad srednjom i južnom Evropom te zona niskog pritiska nad sjevernom Evropom.

Što se tiče temperature, veći dio srednje i južne Evrope bit će topliji nego inače. Uzrok tome je širenje područja višeg pritiska s juga. Ovi uvjeti impliciraju da su mogući jaki toplotni valovi, koji mogu trajati duže od onih koje smo imali do sada, a pratit će ih i iznadprosječne temperature.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sistema visokog pritiska nad južnom i srednjom Evropom sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Evropi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španiji, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu.

Baš kao i kod ECMWF-a, model UKMO također pokazuje zonu niskog pritiska iznad sjeverne Evrope, ali ona se ovdje ipak malo više povlači prema zapadu.

Zona visokog pritiska vidljiva je nad Sibirom, gdje se ovog ljeta mogu očekivati puno toplije temperature. Toplija zračna masa prisutna je i iznad južne te srednje Evrope.

Ljetna prognoza UKMO-a za Evropu pokazuje da će biti iznadprosječno toplo, no kod njih anomalije nisu toliko jako izražene kao kod prognoze ECMWF-a. No oba modela slažu se oko sušnijih i toplijih razdoblja nego što je to uobičajeno u Španiji i Francuskoj.

CFSv2 također predviđa toplije temperature iznad srednje i južne Evrope, s normalnim uvjetima nad sjevernom Evropom.

Suše bi mogle pogoditi sjeverni Balkan i istočnu Evropu, no trenutno se najveći rizik predviđa za Španiju i Francusku, a vlažniji uvjeti prognoziraju se za Irsku i sjeverno Ujedinjeno Kraljevstvo te dijelove južne Skandinavije.

Uglavnom se očekuje toplije vrijeme od uobičajenog u većem dijelu srednje i južne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.