Meteorska kiša u turskom antičkom gradu: Spektakl za zaljubljenike u zvijezde

Objavljeno: 12.08.17 u 11:16

Perzeidi, koji predstavljaju meteorski roj, kojem je radijant-prividni izvor u sazviježđu Perzeju, jedan su od najljepših i najaktivnijih ”pljuskova” meteora tokom godine, a vidljivi su sa Zemljinog tla.

Na području antičkog grada Blandus u turskom Usaku zabilježen je nevjerovatan prizor meteorske kiše Perseida, koja predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu, javlja Anadolu Agency (AA).

Spektakularna kiša meteora Perseida koja je u noći sa petka na subotu osvijetlila nebo, itekako je bila vidljiva iznad turskog grada Usak.

Perzeidi koji predstavljaju meteorski roj kojem je radijant-prividni izvor u sazviježđu Perzeju, jedan su od najljepših i najaktivnijih ”pljuskova” meteora tokom godine, a vidljivi su sa Zemljinog tla.

Meteorski roj traje posljednje dvije decenije, a svoj najveći intenzitet dostiže 12. augusta kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa.

Zaljubljenici u svemir i zvijezde upravo te noći, promatrajući sa planinskih predjela, svjedočili su neobičnim nebeskim prizorima. Neki naučnici su predvidjeli da ovogodišnja kiša meteora Perzeida može biti najljepša u posljednjih dvadesetak godina.