open-navfaktor-logo
search
O formiranju vlasti
Metiljević: Schmidt se neće usuditi da ukloni Lendu, jer bi to bilo ravno državnom udaru; Lendo se drži Ustava
Novinar i politički analitičar Asim Metiljević govorio je večeras o različitim tumačenjima Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izbor izvršne vlasti.
13.03.2023. u 22:17
get url
text

Metiljević je gostujući na BHT 1 kazao da, koliko god to izgledalo skandalozno, kod dijela političara koje je imao priliku da sluša radi se o nepoznavanju stvari.

- Mnogi ne znaju zapravo pravu proceduru. Neki koji znaju, tumače je u skladu sa vlastitim interesima, stranačkim i ličnim. Mislim da mnogi ne znaju zapravo suštinu Ustava FBiH koja je napravljena u Vašingtonu 1994. godine. Kod izrade ovog Ustava asistirali su američki eksperti pravni i oni su napravili jedan predsjednički sistem i ljude u Bosni i Hercegovini zbunjuje taj predsjednički sistem. Svuda u okolini mi imamo klasične sisteme parlamentarne demokratije: U Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji itd. ali naš sistem, barem u Federaciji je specifičan, on je predsjednički i to zbunjuje - kazao je Metiljević.

Pojasnio da predsjednički sistem je onaj sistem u kojem je predsjednik države nosilac izvršne vlasti.

Šta je predsjednički sistem?

Naveo je primjer Francuske u kojoj je Macron i predsjednik i premijer te države, te naveo kako naprimjer u SAD-u predsjednik postavlja kompletnu administraciju, odnosno izvršnu vlast.

- To je kabinet koji se sastoji od nekih 15 izvršnih sekretarijata. To je izvršna vlast. On ne pita nikoga koga će postaviti, on o tome obavještava Kongres i oni to primaju k znanju. U našem Ustavu to isto piše, vjerovali ili ne, ali ljudi to neće da čitaju ili ne znaju da pročitaju. Dakle, u prvom članu ustava našeg piše da je predsjednik FBiH, zajedno sa dva dopredsjednika, pošto mi imamo tri konstitutivna naroda, šef izvršne vlasti, odnosno šef države i nosilac izvršne vlasti i u Ustavu jasno piše da oni, predsjednik i dva dopredsjednika imenuju premijera i sve ministre. Oni o tome obavještavaju Zastupnički dom i Zastupnički dom to potvrđuje. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Dakle, predsjednik nikoga ne treba da pita. Naš Ustav ne poznaje uopće parlamentarnu većinu, jer to je politička kategorija. Parlamentarna većina danas je jedna, sutra može biti sasvim druga, ali izvršna vlast ona mora biti stabilna, ona radi bez obzira ko je u parlamentu - pojasnio je Metiljević.

Dodao je da i jedan dio međunarodne zajednice to ne razumije, a posebno, kako je istaknuo, iznenađuje ga to da američki ambasador insistira da vlast formiraju one partije koje imaju većinu u Zastupničkom domu.

- To nije Ustavom propisana procedura. To je neustavna procedura. Ustavna procedura je takva da predsjednik FBiH i dva dopredsjednika izaberu izvršnu vlast, a ne obratno. Isto kao u Americi. Dakle, američki ambasador bi trabao promijeniti svoj savjetnički tim, ako ga uopće ima ili bi trebao da prouči sam te odredbe. Vrlo jednostavno, to je nekoliko kratkih odredbi, vrlo je eksplicitno: predsjednik Federacije bira izvršnu vlast. Ende, tačka. Nema nikakvog pogovora oko toga, nema nikakvih dilema. Vrlo je precizno, isto kao u Americi - kazao je Metiljević.

Upitan o najavama sankcija, koje se, po svemu sudeći odnose na dopredsjednika FBiH Refika Lendu, Metiljević je kazao "da se stvorila jedna šizofrena atmosfera kakvu smo imali 2010. godine".

Slučaj Budimir

- Tada je SDP formirao federalnu vlast zajedno sa HSS-om, sa manjim hrvatskim strankama, a izbacili su iz vlasti HDZ. Predsjednik Federacije je tada bio Živko Budimir (HSS). HDZ je tada bio očajan, ostali su bez poluga vlasti, ali nakon dvije godine raspala se ta koalicija i onda je SDP odlučio da konstituiše federalnu vlast, ali se Živko Budimir tome usprotivio. I onda su oni po svaku cijenu željeli da ga eliminišu i uhapse čovjeka. Predsjednika države, ko zadnjeg bandita ga odvedu u haps. Zašto? Zato što nije htio da potpiše rekonstrukciju. A prethodno, Nikšić, isti ovi koji sada prave probleme nisu pročitali Ustav i ne mogu da shvate da je predsjednika Federacije nemoguće smijeniti. To se zove impeachment, isto kao u Americi - kazao je Metiljević, te detaljno pojasnio proceduru smjene predsjednika SAD-a.

- Da biste smijenili naprimjer Igora Stojanovića ili Lidiju Bradaru ili Refika Lendu, cijela Vlada mora glasti da je za to, jedinstveno, dakle ne može biti konsenzusom, da je on nedostojan funkcije. To se zove impeachment, kod nas je isto kao u Americi i to se zove "nedostojan obavljanja funkcije" - pojasnio je Metiljević.

Na pitanje zbog čega je SDA došla na udar dijela diplomatskog kora, Metiljević je kazao kako je "SDA uvrijedila, odnosno razočarala međunarodnu zajednicu nakon neumskih pregovora".

- Oni su očekivali da će SDA to glatko prihvatiti i SDA to nije prihvatila. Ja ne znam zašto oni to nisu prihvatili, pretpostavljam zato što nije niko htio još. Recimo, tu se SDP ponašao kao da ih se to uopće ne tiče. Oni nisu uopće željeli učestvovati, kao "nije to naš problem". Tako su se ponašali. NiP također se slično ponašao, kao "eto neka Izetbgović to potpiše ako hoće, pa ako potpiše onda ćemo ga mi samljet, optužit ćemo ga da je izdao državu" i tako dalje. Mislim da je to razlog, a ne mislim da je neki dublji razlog. Ja se ne slažem sa ovim teškim ocjenama da je to islamofobija, da iza toga stoji jedna antimuslimanska zavjera - kazao je Metiljević.

"Decenijama na vlasti, a ne znaju Ustav"

On je kazao i da smatra kako se visoki predstavnik Christian Schmidt neće usuditi interveniratina način da ukloni Lendu i da njegov potpis marginalizira "jer to bi bilo ravno državnom udaru".

- To je nezamislivo. To je isto kad bi došao neko i smijenio američkog predsjednika. Ovdje se pokušava bagatelisati funkcija predsjednika - on je predsjednik države - ne može se hapsiti kao što su hapsili Budimira i ne može se on smjenjivati kao što postoje želje i najave nekih da to uradi Schmidt sa Lendom. To nas vraća decenijama unazad - kazao je Metiljević, dodavši kako ne vjeruje da će se miješati OHR.

- Mislim da zato prvo nema razloga. Lendo ne krši Ustav, on nije uradio nijedan potez koji je usporio ovo i prekršio. On se drži Ustava Federacije. Pa ne može niko smijeniti Lendu i napisati "smijenjujemo ga zato što on poštuje Ustav".

- On poštuje dosljedno Ustav. On nema pravo izdati stranku iza koje stoji 270.000 ljudi, to je ogromna masa. A osim toga, on je i karakter takav. On je jedan vrlo čvrst čovjek, obrazovan čovjek, on je oficir, u ovim interpretacijama Ustava on je bolji od profesionalnih političara, vrlo precizno govori o stvarima. Ove imamo, decenijama su na vlasti pa ne znaju Ustav - kazao je Metiljević.

Metiljević je kazao i da samo SDA, SDP i HDZ imaju ustavne pretpostavke da formiraju vlast i da bi to onda bila efikasna vlast, ali da misli da Dragan Čović ne ide na tu varijantu.

- On bi više volio da se Lendo eliminira i da se napravi jedna krnja Federacija. On želi da pokaže Federaciju kao nešto što je jedan provizorij koji treba da raspadne i da je neodrživa - kazao je Metiljević, dodavši da u ovom trenutku HDZ zagovara da se Lendo eliminira, niko drugi - kazao je Metiljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.