open-navfaktor-logo
search
Darovi prirode
Metvica, lovor i kadulja ublažavaju glavobolju
Uzrok glavobolje u 90 posto slučajeva je stres, a nerijetko i promjene vremena, pa će šoljica toplog čaja od kamilice i matičnjaka ublažiti napetost. Kod kuće i na poslu uvijek imajte ulje paprene metvice
17.09.2018. u 20:42
get url
text
Menta, ulje, čaj

Glavobolja nije bolest, nego simptom drugih zdravstvenih problema. U čak 90 posto slučajeva uzrok glavobolje su napetost i stres. Može se kriti i u bolestima nervnog, probavnog, disajnog ili drugih sistema, a vrlo važno je ne zanemarivati simptome.

Ako je glavobolja popraćena mučninom, smetnjama vida, poput svjetlucanja, iskrenja i zvjezdica pred očima, povraćanjem, šumom u ušima, vrtoglavicom, neravnotežom i sličnim problemima, obavezno treba potražiti ljekarsku pomoć kako bi se otkrio tačan uzrok smetnjama. 

Izbjegavajte tablete Važno je posjetiti ljekara ako je došlo do traume glave ili kičme, ili kod glavobolja koje se javljaju često, ponavljaju se i najčešće dolaze rano ujutro. Takva vrsta glavobolje može biti znak apneje (poremećaja spavanja), problema s pritiskom, ali i tumora.

Većinu vremena glavobolju ipak možemo liječiti sami, ne po svaku cijenu tabletama protiv bolova. Kod blažih glavobolja čak ih je preporučljivo i izbjegavati, jer s vremenom ćete razviti otpornost i lijek više neće djelovati. U pomoć će priskočiti priroda, pa će tako šoljica toplog čaja od kamilice ili matičnjaka (melise) umiriti glavobolju izazvanu stresom. Ako ste pod prevelikim stresom, čaj osnažite tinkturama. Nekoliko kapi tinkture valerijane ili matičnjaka kapnite u čaj ili običnu vodu i popijte jednom do dva puta na dan. U ormariću kod kuće i na poslu uvijek imajte ulje paprene metvice. Ono djeluje analgetski, pa je čest sastojak raznih mješavina za ublažavanje bolova. Na poslu mješavinu umirujućeg i baznog ulja možete kapnuti na zglobove, na vrhove prstiju, kojima ćete nježno masirati sljepoočnice, ili na vrat i ramena. 

Pomaže i masaža Kod glavobolje možete koristiti i mješavinu deset kapi eteričnog ulja paprene metvice, pet kapi eteričnog ulja mažurana, koje djeluje umirujuće i prirodni je analgetik, pet kapi eteričnog ulja lavande, koje također umiruje te deset mililitara ulja koje se brzo upija, kao što je to, naprimjer, ulje makadamije. Ako vas glavobolje često ograničavaju u svakodnevnom životu, razmislite o masaži, ali i akupunkturi.

Kod masaže vrata i krvnih sudova čvrstim pokretima prstiju krenite od dna vrata, sve do baze lobanje, pa masirajte glavu kružnim pokretima. Kad se bol javi iznad sljepoočnica, olakšanje će vam donijeti nježni kružni pokreti kod korijena kose. Ako je glavobolju izazvala upala sinusa, pritišćite vrlo lagano tačke oko nosa te kod korijena obrva. Širi li se bol na čelo, ublažite ga povlačenjem prstiju od obrva do vrha čela.

Prevencija glavobolje Kada se riješite glavobolje važno je prevenirati neke buduće, i to tako da poboljšate kvalitet sna te da ga imate dovoljno. Naučite neku tehniku opuštanja, pa je svakodnevno prakticirajte.

Pijte dovoljno tekućine da se riješite otrova iz organizma, koji uzrokuju glavobolje te provodite što više vremena na svježem zraku.

Akupunktura i migrene Istraživanja su pokazala da je akupunktura vrlo uspješna metoda pomoći kod čestih glavobolja. Rezultati studije provedene 2008. godine o djelovanju akupunkture na migrene pokazali su kako akupunktura djeluje na bol gotovo jednako uspješno kao i analgetici, dok je studija provedena godinu kasnije potvrdila da akupunktura uspješno otklanja tenzijske glavobolje kod velikog broja ispitanika.

Prva pomoć kod migrene je čaj Odlične biljke protiv migrene su lovor, jaglac i stolisnik. Dnevno bi trebalo popiti šoljicu do dvije vrućeg čaja spravljenog od ovih biljaka. Svojim eteričnim uljima one šire krvne sudove, potiču prodiranje krvi u organe i pozitivno utječu na perifernu cirkulaciju.

Top 5 najboljih savjeta

Đumbir protiv bola i mučnine Đumbir olakšava glavobolju sprečavanjem sinteze prostaglandina, sastojka koji izaziva bol djelovanjem na nervne završetke. Umiruje i mučninu kod glavobolje.

Lavanda opušta grčenje mišića Osim što opušta i umiruje, pa je uz njen miris lakše zaspati, opušta i grčenje mišića, ali i disajnih organa te krvnih sudova, stoga je odlična kod migrene, astme i menstrualnih bolova.

Čaj i ulje od kamilice umiruju Kamilica je poznata po blagim i umirujućim svojstvima. Pomoći će ako je glavobolja uzrokovana stresom i napetošću. Uljem istrljajte sljepoočnice i potiljak.

Bundevine sjemenke kriju magnezij Istraživanja su pokazala kako glavobolju vrlo često izaziva nedostatak magnezija u mozgu. Dnevno bi trebalo unijeti 400 mg magnezija, a sadrže ga bundevine sjemenke.

Badem i sezam puni vitamina B2 Istraživanja su pokazala da vitamin B2 povoljno utječe na smanjenje glavobolja i migrena, a 400 mg vitamina B2 dnevno smanjuje učestalost glavobolja za 59 posto.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.