Međunarodna premijera performansa "Seobe lica"

Objavljeno: 09.06.17 u 11:38

U subotu, 10. juna na sceni Teatro Palazzo Ducale Airola-Napoli Italija bit će održana premijera scenskog performansa sa multimedijalnim elementima "Seobe lica-Migrazione delle persone" po ideji i u režiji poznatog bh. reditelja Šemsudina Gegića.

 

Performans "Seobe lica-Migrazione delle persone" se bavi seobom stvarnih ličnosti-migranata u fiktivne likove preko kojih nastoje riješiti svoj izbjeglički status. Dvije stvarne ličnosti sa prostora ex Jugoslavije Misho Lončarević i Snežana Dujmović se sreću u primorskom talijanskom gradu i postaju personifikacijom stotinama hiljada izbjeglica koje usljed ratnih dešavanja moraju napustiti svoj rodni dom i potražiti spas diljem svijeta.

Zbog aktuelnosti i značaja teme performansa kao i stručnih referenci reditelja predstave dobijena je saglasnost od italijanskog Ministarstva pravde iz Rima da se premijera performansa izvede u Teatru koji se nalazi u kompleksu zgrada zatvora za maloljetnike i izbjeglice Airola.

Prva repriza je zakazana za nedjelju, 11. juna u Teatro Comunale Rotonda, a onda se planira turneja po Italiji i Bosni i Hercegovini.