open-navfaktor-logo
search
Migranti
Mevlida Bandić: Imaju li stanovnici Hadžića razloga za zabrinutost?
Nas, stanovnike Hadžića s razlogom ili ne, hvata panika, prisutan je osjećaj nesigurnosti i prestrašenosti vezano za našu sigurnost, sigurnost naše djece, navela je vijećnica
01.11.2018. u 13:03
get url
text

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, vijećnica Demokratske fronte Mevlida Bandić postavila je pitanje vezan za smještaj migranata u kasarnoj Ušivak koja se nalazi u neposrednoj blizini centra Hadžića. Njeno obraćanje  prenosimo u cijelosti.

-S obzirom na to da se o Bosni i Hercegovini govori samo kao o tranzitnoj ruti za migrante zanima me da li imamo informaciju o smještaju i kapacitetu, odnosno broju migranata koji će biti u kasarnoj na Ušivku i na koji vremenski period će biti smješteni tu? Prema informacijama kojima raspolažemo situacija na terenu je drugačija od one kakvom nam se predstavlja, jer Hrvatska odbija da prima nove ilegalne migrante, političke odluke vlada Slovenije, Austrije i Italije su identične o odbijanju prihvata novih migranata. Da li mi imamo određene garancije Bosne i Hercegovine, kada pričamo o aspektu sigurnosti, da li imamo Strategiju za kontrolu migrantskih tokova ili je lokalna zajednica prepuštena sama sebi. Nas, stanovnike Hadžića s razlogom ili ne, hvata panika, prisutan je osjećaj nesigurnosti i prestrašenosti vezano za našu sigurnost, sigurnost naše djece.

Prateći migrantsku krizu u USK svjedoci smo vrlo alarmantnih dešavanja vezanih za migrante koji osim izazivanja incidentnih situacija između sebe, a već imamo takvih situacija registrovanih i u kasarnoj Ušivak, imamo nezanemariv broj izvršenih krivičnih djela, a na počinioce ne možemo primijeniti zakone Bosne i Hercegovine, ne možemo procesuirati, jer ne možemo utvrditi identitet istih – kazala je Bandić, koju je u toku izlaganja ove problematike nepristojno prekinuo predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići, saopćeno je iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.