open-navfaktor-logo
search
Tuga u srcima porodice
Mevludiye Meydan su u napadu u Istanbulu ubijeni muž i devetogodišnja kćerka: Nek je proklet svaki oblik terorizma
Teroristički napad na ulicu Istiklal, u Istanbulu, ostavio je veliku tugu u srcima porodice Meydan. U terorističkom napadu je ranjena Mevludiye Meydan, a u eksploziji su poginuli njen suprug Yusuf (34) i kćerka Ecrin (9). Ranjen je i Yusufov brat Yasin.
16.11.2022. u 14:08
get url
text

Porodica Meydan iz Adane, u Istanbul je otputovala radi zaruka njihovog člana porodice. Ipak, njihovu sreću uništio je teroristički napad u ulici Istiklal 13. novembra.

Značajnu podršku porodici, pogotovo supruzi Yusufa Meydana Mevludiye u ovim teškim vremenima pružaju šef Uprave za porodicu i socijalna pitanja Nevzat Ozer i tim za psihološku pomoć.

Mevludiye Meydan (34) u izjavi za Anadolu Agency (AA) osudila je napad.

- U ovoj boli ne mogu naći riječi, ali hvala našem predsjedniku, svim ministrima i svima koji su uz nas. Ni o čemu nisam morala razmišljati, navikavala sam se na svoj bol. Nek je proklet svaki oblik terorizma - kazala je ona.

Shrvana je bolom zbog gubitka supruga i kćerke, a uputila je molitve da i drugi ne iskuse tu patnju.

"Teroristi ne mogu uništiti ovu zemlju"

Yusufov brat Yasin (36) kazao je kako su 12. novembra porodično otputovali u Istanbul radi zaruka člana porodice.

Tog dana su se trebali vratiti u Adanu, pa su željeli posjetiti i ulicu Istiklal.

- Zadnjeg dana posjete, izašli smo kako bismo djecu odveli na ručak. Ja, brat, bratična, supruga, dvoje moje djece i snaha. Dok smo hodali pored mene je bio Yusuf, a do njega Ecrin. Tada se dogodila eksplozija. Snaha i ja smo ranjeni. Supruga i djeca su lakše ranjeni i oni nisu išli u bolnicu, a nas dvoje smo hospitalizirani - kazao je Meydan.

Nada se da će teroristi biti poraženi.

- Teroristi ne mogu uništiti našu zemlju, samo će nama nanijeti patnju. Ovu zemlju ne mogu uništiti. Nek sklone ruke i noge s ove zemlje. Ništa drugo ne želim. Nek Allah sačuva našu državu - kazao je Yasin Meydan.

Kazao je kako je u eksploziji izgubio dio sebe.

- Brat i bratična su mi pred očima poginuli. U tom trenutku ni o čemu ne možeš razmišljati - kazao je Meydan.

Još jednom je osudio napad.

- Brat i bratična su pali kao šehidi, ali ova država će ostati na nogma. Šta god da se desi neće pasti na koljena. Nećemo to dozvoliti - kazao je on.

Snažna podrška porodici

Šef Uprave za porodicu i socijalna pitanja u Adani Nevzat Ozer kazao je kako zajedno uz ministricu za porodicu i socijalna pitanja Deryu Yanik nastavljaju pružati svaki vid podrške porodici.

Prema njegovim riječima niz stručnjaka nastoji pomoći porodici da prebrodi doživljenu traumu.

- I dalje ćemo biti tu, pružit ćemo podršku. Ovaj traumatski proces s psihološkog aspekta ćemo što prije prebroditi. Radimo na tome. Mi kao država, Ministarstvo za porodicu i socijalna pitanja nastavljamo biti uz naše šehide. Ministarstvo smo koje posebnu pažnju posvećuje procesu rehabilitacije. I ovi dani će jednom biti prošlost, naša država je velika i velikodušna. Nastojimo uraditi sve što možemo - kazao je Ozer.

U terorističkom napadu 13. novembra u ulici Istiklal, u Istanbulu poginulo je šest osoba, a 81 je ranjena. U napadu su, između ostalih, poginuli Yusuf Meydan i njegova kćerka Ecrin (9). Ukopani su 14. novembra u Adani. Ranjena je supruga i majka Mevludiye Meydan koja je hospitalizirana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.