open-navfaktor-logo
search
Važan događaj
Michel nakon samita na Brdu kod Kranja: Reforme na Zapadnom Balkanu ključne
Željeli bismo napredovati na putu proširenja. Svi smo svjesni naših zajedničkih prioriteta, zajedničkog dogovora i digitalnog razvoja. Kao Evropljani moramo zajedno odlučiti kakva će biti naša budućnost i kakav će biti naš zajednički napredak, rekao je u svom obraćanju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon samita Evropska unija - Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja.
06.10.2021. u 15:25
get url
text

Michel je rekao da je Zapadni Balkan od velike strateške važnosti za Evropsku uniju, ali da su reforme u regiji ključne.

Prema Michelu, također je u pitanju odabir zemalja Zapadnog Balkana, onoga što žele za svoje zemlje, ali reforme su ključne, uključujući zeleni sporazum i digitalnu agendu.

- Ponudili smo veliku količinu novca, najviše do sada i na ovaj način možemo promicati saradnju u regiji - rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Michel je naglasio potrebu daljnjih reformi u regiji, naglasivši vladavinu prava i slobodu medija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je poruka samita jasna: te su zemlje dio iste Evrope kao i države članice.

- Imamo zajedničku historiju, zajedničke vrijednosti i zajedničku sudbinu. Evropska unija neće biti potpuna bez Balkana - rekla je Von der Leyen.

Putujući Zapadnim Balkanom prošle sedmice, Von der Leyen se osjećala frustriranom dugotrajnim procesom približavanja, ali je i sama primijetila velike promjene pa je važno da se reforme nastave u ključnim područjima poput borbe protiv korupcije, ekonomskih reformi i slobode medija.

Slovenski premijer Janez Janša zahvalio se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu za organizaciju neformalnog samita u Sloveniji.

- Ovo je bio vrlo važan događaj koji je pojasnio sliku o situaciji u regiji - rekao je Janša.

Predsjednici Evropske komisije slovenski premijer izrazio je zahvalnost zbog nedavnih napora da se riješe neka otvorena pitanja koja treba riješiti prije nego što uopće počnu govoriti o proširenju.

Samitu su prisustvovali čelnici EU-a i šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.