navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veliki uspjeh

Michelle i Barack Obama u utrci za Oscara s dokumentarcem "American Factory"

"American Factory" prvi je film u produkciji Higher Ground Productions, kompanije koju su bivši američki predsjednik i njegova supruga osnovali 2018. nakon što su se dogovorili oko distribucije s Netflixom

Objavljeno: 14.01.2020. u 11:42
get url
text

Produkcijska kuća Michele i Baracka Obame osvojila je nominaciju za Oscara za "American Factory", dokumentarac koji govori o tome šta se dogodilo radnicima kada je kineski milijarder kupio tvornicu na američkom Srednjem zapadu.

"American Factory" prvi je film u produkciji Higher Ground Productions, kompanije koju su bivši američki predsjednik i njegova supruga osnovali 2018. nakon što su se dogovorili oko distribucije s Netflixom.

Drago nam je da je American Factory nominiran za najbolji dokumentarac. To je priča koju ne vidimo često, to je upravo ono što Michele i ja želimo postići s Higher Ground. Čestitke autorima i cijelom timu - napisao je Barack Obama na Twitteru.

Michelle je također čestitala autorima Juliji Reichert i Stevenu Bognaru.

"American Factory" prati živote hiljada radnika koji su u recesiji 2008. godine ostali bez posla u tvornici automobila u Moraineu u Ohiu i potom se zaposlili u tvornici automobilskih stakala u vlasništvu kineske kompanija Fuyao Glass.

"American Factory" borit će se za Oscara s dokumentarcem "Cave" o stradanjima u Siriji i "The Edge of Democracy" o padu dvoje brazilskih predsjednika.