Izvršni direktor Satia Nadela objasnio je u internom memorandumu taj potez kao neophodan za stvaranje "dovoljnog prinosa" za ulaganje u veliko pomjeranje platforme ka vještačkoj inteligenciji.

Kompanija će, međutim, razmotriti povećanje stopa naknada za radnike po satu, uz održavanje programa bonusa i nagrađivanja akcijama "bez prekomjernog finansiranja", rekao je Nadela bez detaljnijeg objašnjenja, prenio je Bloomberg.

- Kao kompanija prepoznajemo da navigacija kroz dinamično ekonomsko okruženje i velike promjene zahtijevaju od nas da donesemo kritične odluke o tome kako ulažemo u naše ljude - rekao je portparol kompanije.

Tehnološke kompanije su smanjile troškove na globalnom nivou kako bi uračunale slabu potražnju potrošača i ojačale svoje finansije uoči potencijalne recesije u SAD-u. Ove godine, Microsoft je počeo da otpušta hiljade radnih mesta, pridruživši se kompanijama Meta, Amazon i Alphabet.

Proizvođač softvera prošlog mjeseca je izvijestio o kvartalnom profitu i prodaji koji su nadmašili ranije projekcije i ulaže ogromna sredstva u svoj projekat vještačke inteligencije (AI). To uključuje prijavljene nove investicije od 10 milijardi dolara u OpenAI i Bing bot za internet pretragu – strategiju za povećanje buduće prodaje Azure usluga u oblaku, oglasa za pretragu i programa za kancelarijsku produktivnost.