open-navfaktor-logo
search
Informacija MUP-a
Migranti na prostoru RS-a izvršili 18 krivičnih djela
Napominje se da policija RS-a provodi pojačane aktivnosti na praćenju ulaska i pronalasku ilegalnih migranata i njihovoj predaji nadležnim organima sa državnog nivoa (Službi za strance ili Graničnoj policiji), ili, ukoliko posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, tada se upućuju u smjeru koji je naveden u potvrdi, i to prema Sektoru za azil u Sarajevu ili u privremene prihvatne centre u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Bihaću
23.11.2019. u 10:14
get url
text

Ilegalni migranti su na području bh. entiteta RS izvršili 18 krivičnih djela, najviše iz oblasti imovinskih delikata, podaci su entitetske policije.

Od ukupnog broja četiri su evidentirana prošle godine, a 14 krivičnih djela tokom ove godine.

- Policija prema migrantima nije upotrebljavala bilo kakav oblik sile i u svim slučajevima je postupala u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima – navodi se u odgovoru iz MUPRS-a na pitanje zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj slupštini RS-a Radovana Vukovića.

Napominje se da policija RS-a provodi pojačane aktivnosti na praćenju ulaska i pronalasku ilegalnih migranata i njihovoj predaji nadležnim organima sa državnog nivoa (Službi za strance ili Graničnoj policiji), ili, ukoliko posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, tada se upućuju u smjeru koji je naveden u potvrdi, i to prema Sektoru za azil u Sarajevu ili u privremene prihvatne centre u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Bihaću.

Podsjeća se da je entitetska vlada 3. augusta 2018. godine formirala Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS.

Zadatak tog tijela je da operativno provodi aktivnosti s ciljem nadziranog praćenja kretanja ilegalnih migranata i njihovog prolaska kroz RS, jer, kako se navodi, na teritoriji tog bh. entiteta, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a je član Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH-Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH. Na svim sjednicama Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, učestvuje i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.