open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Migranti pod najlonskim šatorima dočekuju hladne dane
Na lokaciji u Trnovima, gdje se trenutno nalazi oko 250 migranata, na raspolaganju su pitka voda, sanitarni čvor i električna energija putem agregata, kao i veća površina za podizanje šatora
30.09.2018. u 09:40
get url
text
Alarmantno stanje u migrantskom kampu u Velikoj Kladuši

U migrantskom kampu u Trnovi u Velikoj Kladuši stanje je alarmantno. Posljednjih nekoliko dana temperature su naglo pale, stigli su i prvi mrazevi, a nekoliko stotina migranata i dalje boravi na livadi u najlonskim šatorima.

Šatorsko naselje sa migrantima koje je bilo podignuto u centru Velike Kladuše, odlukom lokalnih vlasti izmješteno je na zemljište u vlasništvu općine u blizini grada. Na lokaciji u Trnovima, gdje se trenutno nalazi oko 250 migranata, na raspolaganju su pitka voda, sanitarni čvor i električna energija putem agregata, kao i veća površina za podizanje šatora.

Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS već dva mjeseca prati aktuelnu situaciju migranta u Velikoj Kladuši, a dnevno podijele nekoliko stotina obroka. Koordinatorica i volonterka EMMAUS-a Azra Moralić ističe da kapaciteti kampa nisu dovoljni da bi se ispunili higijenski i drugi uslovi potrebni za sve migrante koji borave na tom području.

"Ono što EMMAUS već šesti mjesec radi u Velikoj Kladuši, a na lokaciji Trnovi već pet mjeseci, jeste da svaki dan dijelimo dva kuhana obroka, ujutro i navečer, zatim odjeću, obuću, higijenske potrepštine i sve ono što im je potrebno", kazala je Moralić.

{$galerijaFotografija}

Ona je istakla da su migrantima u Trnovima potrebni šatori, jastuci i spužve. Kaže da ih je prošle sedmice bilo preko 380, dok ih je sada oko 250. Ove sedmice je primjetan odlazak porodica preko granice u Republiku Hrvatsku, Đački dom u Bihaću ili hotel "Sedr" u Cazinu. U kampu trenutno boravi samo jedna porodica sa troje djece, kao i jedna trudnica, dok se prije svega dva dana u Trnovima nalazilo deset porodica sa 15-oro djece, od kojih je jedno bilo staro svega šest mjeseci.

"Kao što vidite i sami, higijenski uslovi su jako loši. Dolazi nam hladno vrijeme, već jučer smo imali minus jedan stepen i prvi mraz. Kao čovjek, osjećam da oni ne mogu ovdje prezimiti. Bilo je dobro dok je bilo ljeto, a sad je već problem", dodala je Moralić.

Adnan je 30-godišnji diplomirani ekonomista iz Pakistana. Zemlju je napustio zbog teške situacije, a od porodice ima samo majku koja je ostala u Pakistanu. U kamp Trnovi stigao je prije mjesec dana, a hrvatsku granicu do sada je pokušao proći jednom.

"Želim otići u bilo koju zemlju Evropske unije, primjerice Italiju, Njemačku ili Francusku. Bilo gdje, gdje bih mogao dobiti važeće dokumente, jer ovdje trenutno nemam nikakve dokumentacije. Želim samo identitet i to je sve", rekao je Adnan.

Na pitanje da li će biti moguće provesti zimu na ovoj lokaciji, Adnan ističe da mu je to nezamislivo.

"To nije moguće zato što već ovih dana temperatura noću biva u minusu i previše je hladno ovdje", napomenuo je.

Iako je hrana obezbijeđena svim migrantima, postoji još mnogo toga što im je prijeko potrebno. To su, prije svega, šatori, a zbog velikih temperaturnih razlika tokom dana i noći, potrebne su deke i jastuci.

"Imamo odjeću i neke stvari, međutim to nam nije dovoljno. Pokušavamo sami nešto uraditi da sebi malo utoplimo, ponekad je to teško, ponekad nešto lakše. Situacija se stalno mijenja ovih dana", rekao je Adnan.

Emin Fazzal iz Afganistana kaže u kampu imaju vodu za tuširanje, međutim ona je hladna. Emin razumije i govori bosanski jezik.

„Nije dobro, dok spavamo jako je hladno, voda je problem, sve je problem. Ovdje samo životinje mogu boraviti i spavati, čovjek ne. Čak je bolje i životinjama, nego nama“, rekao je Fazzal.

S obzirom na to da su u ovom dijelu Evrope zime jako oštre, sudbina migrantskog kampa u Velikoj Kladuši je krajnje neizvjesna. U trenutnim uslovima, snijeg i minuse teško bi preživjeli i najjači među njima, no druge opcije za sada se ne naziru.

Hotel "Sedra", u kojem se nalaze porodice sa djecom, prema posljednjim podacima je maksimalno iskorišten, a Đački dom u Bihaću u fazi je rekonstrukcije, ali već odavno prenatrpan migrantima.

Migranti u Velikoj Kladuši
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.