open-navfaktor-logo
search
Potresni prizori
Migranti u šumi kod Velike Kladuše u teškom stanju, snijeg i niske temperature donijeli nove probleme
Nekoliko desetaka migranata, većinom porijeklom iz Bangladeša, Afganistana i Pakistana, u izuzetno teškim uslovima boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše.
10.01.2021. u 14:14
get url
text

Migranti, kojih ima između 30 i 50, nalaze se u kampu kojeg su oformili zbog nedostatka kapaciteta u okolnim kampovima, a koji se sada još jednom urušio usljed obilnih sniježnih padavina što je dodatno otežalo njihovo stanje.

Lokalno stanovništvo im donosi hranu, a migrantima je potrebna i topla odjeća te pokrivači s obzirom da se temperature zraka spuštaju i značajno ispod nule, a i snijeg pada.

Snijeg im je nanio dodatne štete na improviziranim kampovima zbog čega dio njih utočište traži i u napuštenim kućama gdje su sklonjeni od snijega.

{$galerijaFotografija}

S druge strane, Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona na pitanje novinara u vezi s planovima u slučaju migranata u šumama pored Velike Kladuše, odgovorio je u okviru redovne sesije Kruga 99 održane u nedjelju u online formatu.

U vezi s migrantima koji se nalaze u graničnom pojasu, Ružnić je rekao kako su nastojali iz "zloglasnih kampova Bire i Mirala" izmjestiti maloljetnike i smjestili ih u "Boriće".

- Sve ranjive kategorije, to ste bili svjedoci prije nekih mjesec dana, prije nadolazeće zime, koji su se nalazili na samim graničnim pojasima u nekim malim kampovima koje su migranti organizirali čekajući na prelazak, smo povukli sve migrante u postojeće centre posebno porodice, žene, djecu i tako dalje - rekao je Ružnić.

Naveo je kako je mali dio migranta ostao i ne žele biti registrovani u centrima, među kojima je i "Miral".

- Zašto? Naša policija ima pretpostavku da je to zbog njihovog statusa iz zemalja iz kojih dolaze. Jednostavno ne žele da budu registrovani. Jako ih je malo koji se nalaze u malim kampovima, do 10-15 ljudi bude u kampu. Jednostavno ne žele da se vrate - rekao je Ružnić.

Migranti u improviziranom kampu u šumi, Velika Kladuša, 10.01.2021.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.