open-navfaktor-logo
search
Studija
Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj krvi
Mikroplastika je prvi put pronađena u ljudskoj krvi. Istraživači upozoravaju da bi zagađivači mogli da putuju po tijelu i da se zadrže u organima.
25.03.2022. u 09:12
get url
text

Revolucionarna studija otkrila je sitne plastične čestice u krvi gotovo 80 posto pacijenata koje su se testirali, a neki od uzoraka sadržavali su čak dvije ili tri različite vrste plastičnih čestica.

Već je poznato da mikroplastika, čija veličina može biti čak 0,0007 milimetara, uzrokuje oštećenje ljudskih stanica. Ova studija je samo najnoviji dokaz o tome kako zagađenje može imati veći utjecaj na naše zdravlje nego što se ranije mislilo.

Studija je analizirala uzorke krvi uzete od 22 zdrava odrasla pacijenta i pronašla mikroplastične čestice u 17 uzoraka. Polovina uzoraka sadržavala je PET čestice – plastiku koja se obično koristi za pravljenje boca za vodu, dok je jedna četvrtina sadržavala polietilensku plastiku koja se koristi u plastičnim vrećicama. Utvrđeno je da trećina uzoraka sadrži polistiren, prenosi Unilad.

Ovo je prvi put da su istraživači konačno pronašli dokaze mikroplastike u ljudskoj krvi. Prethodne studije su otkrile mikroplastiku u izmetu beba i odraslih, a poznato je da bebe gutaju milione čestica svakog dana pijući iz flašice.

- Naša studija je prvi pokazatelj da imamo polimerne čestice u krvi – to je revolucionarni rezultat - rekao je za The Guardian profesor Dick Vethaak, ekotoksikolog na Vrije Universiteit Amsterdam u Nizozemskoj, upozoravajući da je potrebno još istraživanja da bi se dobila bolja slika problema.

Prema rezultatima, koji su objavljeni u časopisu Environmental International, količina pronađene mikroplastike uveliko varira između uzoraka, međutim Vethaak je rekao da je istraživanje pokazalo da je "razumno biti zabrinut".

- Veliko je pitanje šta se dešava u našem tijelu? Da li se čestice zadržavaju u tijelu? Da li se transportuju do određenih organa, kao što je prolaz kroz krvno-moždanu barijeru? I da li su ovi nivoi dovoljno visoki da izazovu bolest? Hitno moramo finansirati daljnja istraživanja kako bismo mogli saznati - rekao je Vethaak.

Odvojena studija je otkrila da se mikroplastika zakači za vanjske membrane crvenih krvnih stanica i može ograničiti njihovu sposobnost transporta kisika kroz tijelo. Prethodne studije su također otkrile mikroplastiku u placentama trudnica, što je dovelo do zabrinutosti da bi se mogla prenijeti na fetuse.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.