Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije je dosadašnji pomoćnik ministra odbrane Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da je prihvatio zahtjev dosadašnjeg načelnika Ljubiše Dikovića za penzijom.

Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi starog Generalštaba u Beogradu naveo da je odluke donio u skladu sa Ustavom Srbije, a nakon brojnih konsultacija sa Ministarstvom odbrane i sa čelnim ljudima Vojske Srbije.

- Vanredno je unapređen general-potpukovnik Milan Mojsilović i on će biti novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji je do sada bio pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane", rekao je.


Vučić je istakao da je prihvatio zahtjev dosadašnjeg načelnika Ljubiše Dikovića za penzionisanjem, zahvalivši Dikoviću na "časnom, požrtvovanom i posvećenom odnosu, kao i ljubavi prema otadžbini koje je pokazao".

- General Diković se časno suprotstavljao NATO agresiji 1999. godine. Veoma sam zahvalan na poslu koji je obavljao, na tome što je poslednjih godina radio ozbiljno i odgovorno na modernizaciji Vojske Srbije - kazao je Vučić.

Vučić je Dikoviću zahvalio i za "cjeloživotnu posvećenost Srbiji, srpskom narodu, za sve što je uradio.

- Donio sam danas i ukaz o odlikovanju Dikoviću, to je najviši orden Karađorđeve zvezde prvog stepen - dodao je.

Predsjednik Srbije je istakao da je za zamjenika načelnika postavljen dosadašnji direktor Vojno-bezbjednosne agencije (VBA) Petar Cvetković.

Kako je naveo, ne bi ulazio u dalje razloge za promjene u vojsci, već su "gledali samo ko može da donese novu energiju".