open-navfaktor-logo
search
Bolne činjenice
Milanović: Budućnost i saradnja neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u videoporuci na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kazao je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti.
11.07.2021. u 12:53
get url
text

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi. Porodicama žrtava izrazio je saučešće te naglasio kako su svjesni njihove goleme boli i patnje.

- Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godina najstrašniji je zločin na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra sumraka civilizacije - rekao je Milanović u poruci.

Naglasio je kako se tragedije hiljada porodica žrtava stalno produbljuju brojnim pokušajima negiranja ovog strašnog pokolja, što se gleda desetljećima.

- Budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti što uključuje sagledavanje bolnih činjenica zločina u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na evropskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, i previše - rekao je Milanović.

Dodao je kako je odgovornost svih da svakodnevno čine sve kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.