open-navfaktor-logo
search
Trilateralni sastanak
Milanović i u Sloveniji o BiH: Vrag je naprosto u cijelom tijelu i nije neizlječiv
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji boravi u radnom posjetu Republici Sloveniji, gdje je sudjelovao na trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske, osvrnuo se na svoju nedavnu posjetu Bosni i Hercegovini.
15.07.2021. u 15:07
get url
text

Milanović je izjavio nakon sastanka kako je na današnjoj trilaterali htio upoznati kolege, austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, "sa problemima koji trenutno postoje u Bosni i Hercegovini, za hrvatski narod i njihovo pravo glasa".

- U Evropi je nešto zajedničko u pogledu Bosne i Hercegovine, a to je vrlo slabo znanje ili veliko neznanje, kada su u pitanju ljudi ovog ranga. Slovenija i Austrija zbog svojih razloga i veza s Bosnom i Hercegovinom, njihovi čelni ljudi, znaju nešto više, ali ne znaju detalje. Iako se vrag krije u detalju, u ovom slučaju vrag se ne skriva u detalju, vrag je naprosto u cijelom tijelu i nije neizlječiv. Pravo hrvatskih građana, pripadnika hrvatske etničke zajednice i jedne od triju konstitutivnih zajednica u BiH, da sami biraju svoje predstavnike, da to ne rade pripadnici drugih naroda, jasno je samo po sebi. Slažemo se i u pogledu Zapadnog Balkana i oko Sjeverne Makedonije i Albanije - rekao je Milanović.

- Niko u Hrvatskoj ne dovodi pravo nekih nacija koje su mlade, nove, pa i po imenu, da se zovu tim imenom i da svoj jezik zovu kako ga hoće zvati, pa tako niko ne bi ni Sjevernoj Makedoniji to samorazumljivo, elementarno pravo trebao osporavati - zaključio je hrvatski predsjednik.

Milanović je od 10. do 13. jula posjetio Mostar, Tomislavgrad i Livno, u svojoj prvoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini na dužnosti predsjednika. Trilateralni sastanak predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održan je u Kostanjevici na Krki, u Sloveniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.