open-navfaktor-logo
search
Hrvatski predsjednik
Milanović odbio dati saglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je razmotriti dopis ministra odbrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriji Hrvatske, između ostalog jer ministar odbrane nije ovlašten to tražiti, saopćeno je iz Ureda predsjednika u utorak.
22.11.2022. u 16:13
get url
text

Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a Ured predsjednika sada je saopćio da se dopis ministra odbrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar odbrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu saglasnost.

- Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor - navodi se u saopćenju. 

Osim toga, u dopisu se ne navodi koje bi bile konkretne aktivnosti hrvatskih vojnika u inostranstvu, a ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, već samo "opći podaci o samoj misiji EUMAM", ističu iz Ureda predsjednika. 

U dopisu se poziva na članak 7. stavak 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi:"Oružane snage država saveznica mogu preći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu saglasnost Predsjednika Republike Hrvatske". 

No iz Ureda predsjednika navode da se ta odredba može primijeniti ako se radi o "oružanim snagama država saveznica" i "ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.