open-navfaktor-logo
search
O misiji Althea
Milanović: Zašto bošnjački oficiri dolaze ovdje na vojnu obuku ako je Hrvatska opasnost za BiH
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u subotu je rekao da je kasno za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za par sedmica te da protiv učešća hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u našoj zemlji "postoji organizirani otpor predvođen Njemačkom". 
24.09.2022. u 14:54
get url
text

Komentirajući govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti za izbornu reformu koja će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim tijelima u BiH, Milanović je rekao da "kasno Marko na Kosovo stiže". Izbori u BiH održavaju se 2. oktobra.

- Neke stvari počnete raditi na vrijeme ili ih ne radite, ja o tome govorim godinu dana - rekao je Milanović u izjavi medijima.

Milanović je rekao kako je on o toj temi morao govoriti i na mjestima koja "možda nisu bila primjerena za to" poput skupa NATO-a, no da je to rezultiralo time da Schmidt nekoliko sedmica nakon tog govora "sprčka tamo neku kašu" od reforme koju je potom dao u javnu raspravu, što hrvatski predsjednik smatra greškom. 

- Dakle imaš ovlasti ili nemaš ovlasti. Ako ih imaš ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlastima - nastavio je Milanović, kazavši da je Schmidt tim činom "dao vremena bukačima da se organiziraju" te da izađu na ulice. 

- Izađe ti pet hiljada galamdžija na ulice u Sarajevu, ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije hiljade Srba ili Hrvata iz Mostara dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. Na kraju se čovjek prepao i nema ga - rekao je o njemačkom predstavniku. 

Potom je dodao:

- U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lijepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije - rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati "u miru", sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vrijeme priključio pozivu na reformu. 

- Izbori su za dvije sedmice. To je kao da kreneš spremati građansko ili krivično pravo tri dana prije roka. Kasno je - zaključio je Milanović. 

Hrvatski predsjednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Althea u kojoj u BiH učestvuje oko 1,2 hiljade vojnika iz 20 zemalja, ali ne iz Hrvatske. 

- Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga - rekao je Milanović.

On je kazao kako prema tome postoji "organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom", te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH dok istovremeno bošnjački oficiri dolaze na vojnu obuku u Hrvatsku. 

Milanović je podsjetio da je u toj misiji Evropske unije i Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom nedavne posjete Zagrebu rekao da "treba ukinuti Dejtonski sporazum". 

- Dakle njegova vojska može u BiH, a mi ne možemo ni teoretski. Događaju se vrlo neobične, vrlo tupe i glupe stvari i bez zajedničkog nastupa vlade, diplomatije kao instrumenta vanjske politike i mene lično tamo gdje je bitno nećemo napraviti ništa - zaključio je, prenosi Hina. 

Erdogan je, podsjetimo, nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem ovog mjeseca u Zagrebu, poručio kako Dejtonski mirovni sporazum nije donio rješenje u Bosni i Hercegovini, te kako lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata trebaju sami donositi odluke u BiH.

- U Bosni i Hercegovini imamo Bošnjake, Srbe i Hrvate. Imamo lidere koji predstavljaju te narode. Odluke u vezi BiH trebaju donijeti ti lideri, zajednički i uz razumijevanje - rekao je tada Erdogan.

Milanovićeva netačna interpretacija Erdoganovih riječi ukazuje na to da predsjedniku Hrvatske očito ne odgovara ni to da odluke o Bosni i Hercegovini donose lideri naroda koji u njoj žive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.