open-navfaktor-logo
search
Podgorica
Milatović danas preuzima dužnost predsjednika Crne Gore, inauguraciji će prisustvovati i Escobar
Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović biće inaugurisan danas na sjednici Skupštine Crne Gore u Podgorici. Svečanom činu prisustvat će više od 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, javlja RTCG.
20.05.2023. u 09:22
get url
text

Polaganje zakletve i zvanično preuzimanje funkcije predsjednika počinje u 12 sati u Skupštini, a nakon inauguracije Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.

Sjednicu će otvoriti predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

- Na sjednici će, pred zastupnicima u Skupštini, izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika - saopćeno je ranije iz Skupštine.

Svečanost povodom polaganja zakletve novog predsjednika ranije je održavana na Cetinju.

Milatović je prethodnih dana kazao da će zakletvi prisustvovati većina šefova država iz regiona. Dolazak su potvrdili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić saopštio je juče da još nema potvrde da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati inauguraciji Jakova Milatovića.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 posto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Milo Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.