Milićević najavila ukidanje takse u iznosu od 15 KM

Objavljeno: 07.12.17 u 08:08

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta danas se očekuje izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi.

Jelka Milićević FOTO: FENA
Jelka Milićević FOTO: FENA

- Ukoliko prihvate taj Prijedlog, bit će omogućeno da na snagu stupe zakonske izmjene i dopune, kojima se treba ukinuti plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreznih obaveza u iznosu 15 KM. To omogućava lakši i jeftiniji pristup informacijama o stanju poreznih obaveza za podnosioce zahtjeva - izjavila je za Fenu federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Navedene izmjene i dopune bilo je potrebno izvršiti jer je od početka primjene Zakona od 1998. do danas došlo do značajnih organizacionih promjena koje se odnose na ministarstva, kao i nadležnosti za izdavanja određenih spisa.

Zato su urađena i potrebna usaglašavanja iznosa takse iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

- Došlo je do usklađivanja takse za stjecanje državljanstva stranih državljana koji imaju priznat status izbjeglica u BiH sa iznosom u RS-u i uvođenje plaćanja takse za posebnu saglasnost iz člana 26. Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine - potvrdila je Milićević uoči vanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta.

Također, ako delegati usvoje izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta FBiH bit će omogućeno stupanje na snagu rebalansa budžeta, budući da ga je na jučerašnjem zajedanju odobrio Zastupnički dom.

Osim toga, planirano je razmatranje predloženog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Nacrta budžeta Federacije BiH za 2018. godinu.