Milićević: Prethodna Vlada odgovorna je za gašenje OdRaza

Objavljeno: 19.05.17 u 17:38

Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da je aktualna Federalna vlada pokušala učiniti sve ne bi li Fondacija za održivi razvoj (OdRaz) nastavila s radom, ali u tome nije uspjela.

Jelka Milićević, konferencija za novinare FOTO: FAKTOR
Jelka Milićević, konferencija za novinare FOTO: FAKTOR

- Prije nas nastali su određeni problemi i fondacija se suočila s nepovjerenjem međunarodnih finansijskih institucija. Stoga je bilo neizvedivo implementirati bilo kakve projekte preko OdRaza. Mi smo se u Vladi uistinu trudili protekle dvije godine da osiguramo uvjete da ona nastavi s radom. Nažalost, nismo imali rezultata i jedino što je bilo pošteno je da pokrenemo postupak gašenja Fondacije OdRaz - kazala je na konferenciji za novinare ministrica Milićević, nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Po njenim riječima, Vlada Federacije BiH izmirila je sve obaveze OdRaza, i prema radnicima, i prema dobavljačima, a radilo se o cifri od oko 800.000 maraka.

Što se tiče odgovornosti za situaciju u OdRazu, Milićević je kazala kako je eventualna odgovornost na prošloj vladi u čijem mandatu su i nastali problemi, dodavši kako je to posao za pravosudne organe i oni će dati konačnu ocjenu.