open-navfaktor-logo
search
New York
Milijarder predao ukradene drevne umjetnine, doživotno mu zabranjena kupovina antikviteta
Američki milijarder Michael Steinhardt predao je 180 ukradenih relikvija vrijednih 70 miliona dolara i pristao na doživotnu zabranu kupovine antikviteta, rekli su zvaničnici na Menhetnu.
08.12.2021. u 08:59
get url
text

Istražitelji su otkrili da je Steinhardt, jedan od najvećih svjetskih kolekcionara drevne umjetnosti, posjedovao opljačkane artefakte koje je 12 kriminalnih mreža prokrijumčarilo iz 11 zemalja, navodi se u saopćenju ureda okružnog tužioca Manhattana (DA) u ponedjeljak.

- Decenijama je Michael Steinhardt pokazivao grabežljiv apetit za opljačkane artefakte ne mareći za zakonitost svojih postupaka, legitimnost komada koje je kupovao i prodavao, ili tešku kulturnu štetu koju je nanio širom svijeta - rekao je okružni tužilac Manhattana Cy Vance u izjavi, prenosi CNN.

- Njegova težnja za novim dodacima za izlaganje i prodaju nije poznavala geografske ili moralne granice, što se ogleda u širem podzemlju trgovaca antikvitetima, bosova kriminala, perača novca i pljačkaša grobnica na koje se oslanjao da proširi svoju kolekciju - dodao je.

Michael Steinhardt

Michael Steinhardt (FOTO: Matt Furman/The Forbes Collection)

Steinhardtovi advokati Andrew J. Levander i Theodore V. Wells Jr. rekli su u izjavi za CNN da je njihov klijent zadovoljan što je istraga tužilaštva završena bez ikakvih optužbi i da će "predmeti koje su drugi pogrešno uzeli biti vraćeni u njihove zemlje".

Steinhardt je pristao da vrati svih 180 zaplijenjenih artefakata njihovim zakonitim vlasnicima, rekao je Vance, koji je dodaoo da je to brže rješenje nego da se ide na suđenje.

- Konačno, ovaj sporazum utvrđuje da će Steinhardt biti predmet doživotne zabrane kupovine antikviteta bez presedana - istakao je Vance.

U saopćenju iz ureda DA navodi se da je istraga počela u februaru 2017. Vlasti su počele istraživati statuu Bikove glave ukradene iz Libana tokom građanskog rata u zemlji, utvrđujući da je Steinhardt imao druge opljačkane artefakte u svom stanu i kancelariji. Istraga je zatim proširena na njegovu "nabavku, posjedovanje i prodaju više od 1.000 antikviteta od najmanje 1987. i uključivala je saradnju s vlastima u Bugarskoj, Egiptu, Grčkoj, Iraku, Izraelu, Italiji, Jordanu, Libanu, Libiji, Siriji i Turskoj.

- Steinhardt je na ove dragocjene artefakte gledao kao na jednostavnu robu - stvari koje treba sakupiti i posjedovati - naveo je u saopćenju vršilac dužnosti specijalnog agenta zaduženog za istrage nacionalne sigurnosti New Yorka Ricky J. Patel.

- On je propustio poštovati činjenicu da ova blaga predstavljaju baštinu kultura širom svijeta iz kojih su ovi predmeti opljačkani, često u vremenima sukoba i nemira - dodao je Patel.

U izjavi Steinhardtovih pravnih zastupnika dodaje se da su mnogi dileri od kojih je Steinhardt kupio ove predmete dali izjave u pogledu zakonitog vlasništva dilera na stvari i njihovog navodnog porijekla.

- U mjeri u kojoj su ove izjave bile lažne, Steinhardt je zadržao svoja prava da traži nadoknadu od uključenih dilera - stoji u izjavi.

Zaplijenjeni predmeti uključuju Riton jelenske glave, ceremonijalnu posudu s prikazom jelenske glave koja datira iz 400. godine prije nove ere. Došao je na tržište nakon pljačke u Milasu u Turskoj, a danas je procijenjen na 3,5 miliona dolara, navodi se u saopćenju DA. Drugi je Larnax, sanduk sa Krita u Grčkoj, koji se koristio za čuvanje ljudskih ostataka. Datira iz 1400. do 1200. godine prije nove ere i procijenjen je na milion dolara, saopćila je kancelarija tužioca Menhetna.

U okviru svojih dotadašnjih širih odgovornosti, Jedinica za trgovinu antikvitetima tužilaštva Menhetna je pronašla nekoliko hiljada artefakata u vrednosti od više od 200 miliona dolara. Više od 1.500 zaplijenjenih artefakata vraćeno je pravim vlasnicima, a stotine njih čekaju na repatrijaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.