Milionski dug: Košarkaški savez Bosne i Hercegovine pred rasulom!

Objavljeno: 16.05.17 u 14:15 Autor: D. Stambolić

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je pred rasulom! Računi bh. kuće košarke bili su blokirani (u međuvremenu deblokirani), dug je veći od miliona maraka, a najavljeno je i ukidanje pojedinih državnih selekcija.

U prevodu, KSBiH je pred rasulom! Ovu informaciju potvrdili su čelnici KSBiH na današnjoj pres konferenciji, prije koje je održana sjednica Upravnog odbora.

- Ne stidim se reći šta je urađeno i za to imam legitimitet. Košarka u BiH se nalazi pred kolapsom - kazao je Dubravko Barbarić, generalni sekretar KSBiH u ostavci, dodavši da je ukupan dug 2,4 miliona KM i da je KS BiH kolapsom! 

- Savez je pred stečajem, pred kolapsom. Možemo zatražiti reprogram, ali taj proces već u prvom mjesecu ne bismo mogli ispoštovati, pa bismo morali otkazati nastup jedne od selekcija, recimo U20 ženska selekcija. Račun je odblokiran i operativan, poslan je zahtjev za reprogram, iako ga nismo u stanju plaćati, ali smo željeli ispostovati proceduru - naglasio je Barbarić:

- Ovo je nešto što nije moje ili Sejino (Bukva, op.a), već je državno. Očekujem da država ne bude samo represivna, već i konstruktivna - dodao je Barbarić, koji je naglasio da KSBiH još uvijek nije naplatio ni sredstva koja su mu odobrena još prošle godine (150.000 KM).

Barbarić je uputio apel državnim strukturama. 

- Javno pozivamo da se na nivou države, da se u Ministarstvu civilnih poslova formira komitet za spas košarke, po uzoru na fudbal. Ukoliko u narednih sedam dana od nadležnih ne dobijemo odgovor, trebamo biti realni i reći da ćemo zbog grijehova pojedinaca iz prošlosti zaključati prostorije Saveza. Ipak, to znači da ćemo otvoriti i neka druga pitanja o kojim do sada nismo govorili - naglasio je Barbarić.

Da u KSBiH nešto ne štima potvrđuje i činjenica da je nedavno ostavku na funkciju predsjednika podnio Aleksandar Fulurija, a tada je kao razlog za ovu odluku naveo bolest u porodici, zbog koje će duži vremenski period odsustvovati iz zemlje.